Εκδόσεις Χρυσαλλίδα

Αναζητώντας τη Νουφ!

της Ζωής Φερράρις

Σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post, είναι το Βιβλίο της Χρονιάς.

Όταν η δεκαεξάχρονη Νουφ δηλώνεται αγνοούμενη, η επιφανής οικογένειά της καλεί τον Ναΐρ Ας-Σαρκί, έναν ευσεβή μουσουλμάνο οδηγό της ερήμου, να ηγηθεί της έρευνας. Δέκα μέρες αργότερα, τη στιγμή που ο Ναΐρ είναι έτοιμος να παραδώσει τα όπλα, το πτώμα της ανακαλύπτεται στην έρημο. Όμως, όταν η ιατροδικαστική υπηρεσία αποφαίνεται πως η Νουφ δεν πέθανε από αφυδάτωση, αλλά από πνιγμό, και η οικογένειά της δείχνει ύποπτα αδιάφορη να μάθει την αλήθεια, ο Ναΐρ αναλαμβάνει να εξακριβώσει τι πραγματικά συνέβη.

Σύντομα αντιλαμβάνεται πως, αν θέλει να αποκτήσει πρόσβαση στο μυστικό κόσμο των γυναικών, θα χρειαστεί να ενώσει τις δυνάμεις του με την Κάτια Χιτζάζι, ερευνήτρια στο γραφείο του ιατροδικαστή, η οποία έχει αρκετή τόλμη ώστε να εμφανίζει το πρόσωπό της και να εργάζεται δημοσίως. Η συνεργασία τους είναι μια πρόκληση για τον Ναΐρ καθώς τον φέρνει αντιμέτωπο με τον πόθο του για τη γυναικεία συντροφιά και τους περιορισμούς που επιβάλλει η πίστη του.

Το βιβλίο, Αναζητώντας τη Νουφ, είναι ένα μυθιστόρημα υψηλών ταχυτήτων και καθ’ όλα επιβλητικό. Μια καθηλωτική, λογοτεχνική ιστορία μυστηρίου, που ανοίγει ένα άνευ προηγουμένου παράθυρο στη Σαουδική Αραβία και τις ζωές των ανδρών και γυναικών της.

«Μια συναρπαστική, συχνά, σπαραξικάρδια ματιά πίσω από τα πέπλα των Μουσουλμάνων γυναικών της Σαουδικής Αραβίας».

USA Today

«Η Φεράρις διεκδικεί τη θέση της στον παγκόσμιο χάρτη, ανοίγοντας ένα παράθυρο στη Σαουδική Αραβία για τους λάτρεις του μυστηρίου, αποκαλύπτοντας τον τρόπο σκέψης και την ψυχή των κατοίκων της»

Los Angeles Times

Η Ζωή Φερράρις σπούδασε Καλές Τέχνες στις Η.Π.Α. Μετοίκησε στη Σαουδική Αραβία μετά την πρώτη επίθεση στον Περσικό Κόλπο για να ζήσει εκεί με τον τότε σύζυγό της και τη μεγάλη του οικογένεια από Σαουδάραβες, Παλαιστίνιους και Βεδουίνους, οι οποίοι για πρώτη φορά υποδέχονταν Αμερικανό πολίτη στη ζωή τους.  Με μεταπτυχιακό στις Καλές Τέχνες από το Πανεπιστήμιο της Κολούμπια, ζει πλέον στο Σαν Φρανσίσκο. Κυκλοφορεί ήδη το δεύτερό της βιβλίο, με τον τίτλο, Η πόλη των Πέπλων.

Σημείωμα της μεταφράστριας Βάσως Νικολαΐδου για το βιβλίο.

“Οφείλω να πω ότι όταν πήρα το βιβλίο στα χέρια μου είχα επιφυλάξεις. Αμερικανίδα συγγραφέας, γράφει αστυνομικό μυθιστόρημα και τοποθετεί την ιστορία της στη Σαουδική Αραβία. Χίλια πράγματα θα μπορούσαν να πάνε στραβά. Πώς θα επέλεγε να απεικονίσει αυτόν τον κόσμο, που είναι τόσο διαφορετικός από τις δυτικές κοινωνίες και θρησκείες; Θα χρησιμοποιούσε την καταπιεσμένη σεξουαλικότητα και “το απαγορευμένο” ως εύκολη συνταγή για μια (παράλληλη) ιστορία αγάπης; Θα έβλεπα την εξωγήινη Σαουδική Αραβία μέσα από τα μάτια μιας Αμερικανίδας επισκέπτριας;

Φυσικά, μέσα από τη διαδικασία της μετάφρασης η δική μας επαφή με το κείμενο και το συγγραφέα είναι βαθύτερη από αυτή του μέσου αναγνώστη. Παρά τις αρχικές επιφυλάξεις, στα χέρια μου πήρα ένα βιβλίο, το οποίο διάβασα μονορούφι, όπως αξίζει σε ένα καλό αστυνομικό μυθιστόρημα που επιτυγχάνει το σκοπό του: να κρατήσει τον αναγνώστη κολλημένο στις σελίδες μέχρι τη λυτρωτική εξιχνίαση. H Zoe Ferraris ανοίγει ένα παράθυρο προς ένα πολιτισμό που συνήθως βλέπουμε να προβάλλεται ως καρικατούρα. Οι περιγραφές της είναι ζωντανές και ακριβείς, ενώ οι πλούσιοι χαρακτήρες συμπληρώνουν τη λαογραφία της Σαουδικής Αραβίας, χωρίς όμως να υπάρχει ίχνος δυτικής επικριτικότητας”.

Και παρακάτω δείτε τι έκανε το γραφείο μας από πλευράς δημοσιευμάτων.

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον μοιραστείτε το!
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn