Νέα

Δωρεάν ενημέρωση για τις διατροφικές διαταραχές από την Πρόεδρο του Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών, Μαρία Τσιάκα

Γνωρίζατε ότι οι διατροφικές διαταραχές έχουν τον υψηλότερο δείκτη θνησιμότητας από όλες τις ψυχικές νόσους, ξεπερνώντας ακόμη και τη χρήση ουσιών και αλκοόλ; Σύμφωνα με επιδημιολογικές μελέτες υπολογίζεται ότι νοσούν 70.000.000 άτομα παγκοσμίως.
Τα καλά νέα είναι ότι τα τελευταία χρόνια οι επιστημονικές έρευνες έχουν αποκαλύψει καινούριες, ελπιδοφόρες θεραπευτικές μεθόδους αντιμετώπισης.

Αυτές είναι που επιστρατεύει το Ελληνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών, το πρότυπο κέντρο που ίδρυσε η Μαρία Τσιάκα το 2006 αποσκοπώντας στην αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών (δ/δ), στην εκπαίδευση ειδικών του χώρου της ψυχικής υγείας καθώς και στην έρευνα των δ/δ στον Ελλαδικό χώρο.

DSC 0882

Η Μαρία Τσιάκα σπούδασε Ψυχολογία, έχει εκπαιδευτεί και στη Συστημική Ψυχοθεραπεία, ενώ είναι υποψήφια διδάκτωρ στο Τμήμα Ψυχολογικής Ιατρικής και Ψυχιατρικής του Institute of Psychiatry, King’s College London. Επίσης, είναι μέλος διαφόρων Συλλόγων και Οργανισμών, όπως EFTA (European Family Therapy Association), ECED (European Council on Eating Disorders), AED (Academy of Eating Disorders), IAEAP (International Association for Eating Disorders Professionals).

Η ειδικός ασκεί το επάγγελμα της οικογενειακής θεραπεύτριας – ψυχοθεραπεύτριας από το 1995 στην Ελλάδα, ενώ έχει εξειδικευτεί στην αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών καθώς από το 1997 ασχολείται θεραπευτικά με γυναίκες που υποφέρουν από ψυχογενή βουλιμία – ανορεξία, καθώς και με την υποστήριξη των κοντινών προσώπων τους όπως γονείς, σύντροφοι, αδέλφια και φίλοι. Έχει εμπειρία άνω των 50.000 θεραπευτικών ωρών με άτομα που υποφέρουν από διατροφικές διαταραχές και παχυσαρκία.

Από τις αρχές του 2010 συνεργάζεται με την καθηγήτρια ψυχιατρικής Janet Treasure και την επικεφαλής ψυχιατρική νοσηλεύτρια Gillian Todd του πανεπιστημιακού νοσοκομείου του Νότιου Λονδίνου, Maudsley Clinic. Κοινός τους στόχος είναι η ενημέρωση του κοινού για τις δ/δ, καθώς και η υποστήριξη της ελληνικής οικογένειας στην διαχείριση των συμπτωμάτων και συμπεριφορών που προκύπτουν από την νευρική ανορεξία και βουλιμία.

Στόχος της κυρίας Τσιάκα είναι να εκπαιδεύσει τις γυναίκες ώστε να μετατρέψουν την τροφή σε ένα δυνατό σύμμαχο, που δεν θα τις τρώει και δεν θα τις τιμωρεί.

Καινοτομικό έργο και προσέγγιση

Το Ελληνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών και η πρόεδρός του κυρία Τσιάκα εφαρμόζουν καινοτόμες προσεγγίσεις- πάντα με τη σφραγίδα της επιστήμης- στην καταπολέμηση των δ/δ, ενώ διεξάγουν μελέτες με στόχο την καλύτερη κατανόηση των δ/δ. Ενδεικτικά:

Αντιμετώπιση – Θεραπεία. Από το 2012 η κυρία Τσιάκα είναι υπεύθυνη του προγράμματος σίτισης σε άτομα που πάσχουν από χρόνια ή οξεία μορφή ανορεξίας και βουλιμίας. Η ίδια και η ομάδα της προσφέρουν ταυτόχρονα στην οικογένεια και στην ασθενή την δυνατότητα να εκπαιδευτεί γύρω από το τραπέζι, κυρίως σε ό,τι αφορά τις δυσκολίες που προκύπτουν κατά την διάρκεια του γεύματος με παρουσία θεραπευτών στο σπίτι. Αυτό το καινοτομικό πρόγραμμα είναι το ένα από τα τρία που εφαρμόζονται σε όλη την Ευρώπη και το μοναδικό στην χώρα μας.

Έρευνα: Από το 2014 και μέχρι τώρα έχουν εκπονηθεί τρεις επιστημονικές έρευνες που αφορούν τις συνέπειες της δ/δ στην ελληνική οικογένεια. Η πρώτη, αφορά στην διερεύνηση των ψυχολογικών δυσκολιών που έχουν οι Έλληνες γονείς ατόμων με δ/δ καθώς και με ποιούς τρόπους διαχειρίζονται την ασθένεια. Πρόκειται για την πρώτη πανελλαδική έρευνα στις οικογένειες ατόμων με δ/δ.
Η δεύτερη αποτελεί την πρώτη σε παγκόσμιο επίπεδο, σύγκριση μεταξύ Ελλήνων και Άγγλων γονιών σε ό,τι αφορά την διαχείριση και την αντίδρασή τους απέναντι στο παιδί τους με δ/δ, ενώ η τρίτη έρευνα εξετάζει τις διαφορές ανάμεσα στον τρόπο που διαχειρίζονται οι σύντροφοι ατόμων με Νευρική Βουλιμία και εκείνων με Διαβήτη τύπου ΙΙ. Οι παραπάνω έρευνες έχουν ανακοινωθεί σε διάφορα διεθνή συνέδρια του εξωτερικού.

DSC 0847
DSC 0908
DSC 0921
DSC 0932

SAVE THE DATE: Η κυρία Μαρία Τσιάκα θα βρεθεί την Τετάρτη 29 Ιουνίου στις 19.00 στο Aegean College (Πανεπιστημίου 17). Στη διάλεξή της, η οποία θα είναι με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, θα μιλήσει για όλες τις αλήθειες αλλά και τους μύθους που σχετίζονται με τις διατροφικές διαταραχές. Στόχος της η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κόσμου για ένα πολύ σοβαρό θέμα, το οποίο όμως έχει λύση. Αρκεί να έχεις τις γνώσεις και τον τρόπο να το προσεγγίσεις σωστά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *