Νέα

Έρωτας και θάνατος στους «Αδερφούς Καραμάζοβ»

«Κόλαση είναι το μαρτύριο τού να μην αγαπάει κανείς», αναφέρει ο Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι στο χιλίων σελίδων κύκνειο άσμα του «Αδερφοί Καραμαζόβ», ένα κείμενο-βουτιά στα άδυτα της ανθρώπινης ψυχής που ακροβατεί μεταξύ φωτός και σκότους…

Σ’ αυτό το άκρως φιλοσοφικό και ψυχογραφικό μυθιστόρημα- ένα από τα πολυδιαβασμένα της παγκόσμιας λογοτεχνίας- και στις προεκτάσεις του θα εστιάσει η τέταρτη στρογγυλή τράπεζα του κύκλου ομιλιών «Μιλώντας για τον Έρωτα και το Θάνατο στη ζωή και στην τέχνη» που διοργανώνει το Κέντρο Τέχνης και Ψυχοθεραπείας (Κ.Τ.Ψ.) στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη.

Ο τίτλος της συγκεκριμένης ομιλίας είναι «Έρωτας και θάνατος στους «Αδερφούς Καραμάζοβ» και εισηγητές οι Δημήτρης Κυριαζής, M.D., PhD, Ψυχίατρος, Παιδοψυχίατρος, Ψυχαναλυτής, ΕΕΨΨ/IFPS και π. Αδαμάντιος Αυγουστίδης, Ψυχίατρος, Καθηγητής Ποιμαντικής τμήματος Θεολογίας ΕΚΠΑ. Το συντονισμό της συζήτησης θα αναλάβει η Νιζέττα Αναγνωστοπούλου, Ψυχολόγος, M.A, ArT psy, ECPh.

photo apo tainia

Σκηνή από την ταινία «Αδερφοί Καραμαζόβ» (1958) του Richard Brooks

Ένα ζοφερό οικογενειακό έπος

Στην εισήγησή του ο Δημήτρης Κυριαζής επιχειρεί μια ψυχαναλυτική προσέγγιση, εστιασμένη στο μύθο του Μεγάλου Ιεροεξεταστή αλλά και στον έρωτα και τον θάνατο- δύο έννοιες βροντερά παρούσες στο συγκεκριμένο βιβλίο.
Ο ίδιος σημειώνει σχετικά: «Ο Έρωτας και ο θάνατος, το μίσος και ο φθόνος, η ψυχική ασθένεια, η αγάπη και η υπέρβαση, το έλεος και ο σαδισμός, ο έρωτας και η αγάπη των ηρώων του έργου (ανδρών και γυναικών), σε διάφορες εκδοχές υφαίνουν το καμβά της αφήγησης του έργου. Οι εκδοχές αναπτύσσονται στο πλαίσιο της οικογένειας Καραμάζοβ, όπως και στις σχέσεις των ηρώων, ιδία των ανδρών μεταξύ τους, στην σχέση τους με τον Θεό, την γυναίκα, το χρήμα και την ιδεολογία[…]. Η ομιλία δίδει έμφαση στην κατανόηση του χαρακτήρα του Ιβάν (ο πρωτότοκος γιος) και του προσωπικού του ασυνειδήτου, ενός πολύ κοινού τύπου ανθρώπου και στις ημέρες μας, που αδυνατεί να αγαπήσει».
Ο π. Αυγουστίδης, πάλι, εστιάζει την απελευθερωτική δύναμη της Αλήθειας: «Η κριτική που ασκεί ο Ντοστογιέφσκι στις συνέπειες που έχει η αλλοίωση της αλήθειας ως πρότασης ζωής φθάνει το μαχαίρι στο κόκκαλο και αποκαλύπτει την απολύτως επίκαιρη τραγικότητα του κοινού και του ατομικού βίου. Προφητικά, προαναγγέλλει πώς δια στόματος διαφόρων κοσμικών ή θρησκευτικών «ιεροεξεταστών» θα ζητιέται από την Εκκλησία να αυτοπεριοριστεί σε σύστημα φιλοσοφικών και κοσμοθεωρειακών αρχών ή απλώς ηθικών αξιών, υποδεικνύοντας παχυλή άγνοια περί των οντολογικών Της προϋποθέσεων και του ουσιαστικού νοήματος της ύπαρξης και της παρουσίας Της στη ζωή του κόσμου, πράγματα τα οποία και η ίδια δείχνει κάποτε να αγνοεί […].Όμως, οι άνθρωποι παραμένουν ζωντανές ανθρώπινες μαρτυρίες, που κρύβουν συσκοτισμένη τη δύναμη της Αλήθειας μέσα τους, χωρίς να συνειδητοποιούν τι βράχους μπορεί να σπάσει αυτή η δύναμη αν την ελευθερώσουν. Και τι λύτρωση μπορεί να φέρει αυτή η, συνήθως αθόρυβη, έκρηξη. Πώς μπορεί ο έρωτας να σώζει την ελπίδα και η ζωή να νικά τον θάνατο».

Ταυτότητα εκδήλωσης 
Έρωτας & θάνατος στους «Αδερφούς Καραμάζοβ»
Τέταρτη ομιλία του κύκλου «Μιλώντας για τον Έρωτα και τον Θάνατο στη ζωή και στην τέχνη» που διοργανώνει το Κέντρο Τέχνης και Ψυχοθεραπείας

Συντελεστές
Εισηγητές: Δημήτρης Κυριαζής, M.D., PhD, Ψυχίατρος, Παιδοψυχίατρος, Ψυχαναλυτής, ΕΕΨΨ/IFPS, π. Αδαμάντιος Αυγουστίδης, Ψυχίατρος, Καθηγητής Ποιμαντικής τμήματος Θεολογίας ΕΚΠΑ
Συντονίζει: Νιζέττα Αναγνωστοπούλου, Ψυχολόγος, M.A, ArT psy, ECPh
Συνδιοργάνωση: Εκδόσεις Πορφύρα

Πού: Ίδρυμα Β & Μ Θεοχαράκη, Β. Σοφίας 9 & Μέρλιν 1, Αθήνα, τηλ. : 2103611206
Πότε: Σάββατο 11 Μαρτίου
Διάρκεια: 2 ώρες και 30’ (18.00-20.30)
Κόστος συμμετοχής: 10 € για προαγορά, 12 € ταμείο (ή 47 € για το σύνολο των ομιλιών)
Περισσότερες πληροφορίες στην επίσημη σελίδα του Κέντρου Τέχνης και Ψυχοθεραπείας www.art-therapy.gr και στα τηλέφωνα 210 6710346, 210 6747810
Δείτε τον προγραμματισμό όλων των ομιλιών και μάθετε περισσότερα για την εκδήλωση εδώ.

DK  Foto  IMG 0130  08-08-2016

Δημήτρης Κυριαζής

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΙΣΗΓΗΤΗ

Δημήτρης Κυριαζής
Είναι Υποπτέραρχος ε.α, ιατρός, Ψυχίατρος-Παιδοψυχίατρος, Ψυχαναλυτής (ΕΕΨΨ/ IFPS), Απόφοιτος της Στρατιωτικής Ιατρικής Σχολής (1965), με ειδίκευση στην Ψυχιατρική και στην Παιδοψυχιατρική. Διετέλεσε ειδικός Σύμβουλος Εκπαίδευσης στην Διοίκηση Αεροπoρικής Εκπαίδευσης της Πολεμικής Αεροπορίας (1980-1987) και Δ/ντής Ψυχιατρικής Κλινικής 251 ΓΝΑ ( 1975-1977 και 1987-1991). Έχει σπουδάσει ψυχανάλυση, ομαδική ανάλυση και οικογενειακή θεραπεία στην Ελλάδα.

Είναι τακτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας (ΕΕΨΨ) και τ. Πρόεδρος αυτής (1995-1998), όπως και άλλων Επιστημονικών Εταιρειών. Επί πολλά έτη έχει διδαξει ψυχολογία Ηγεσίας και Stress Management στη Σχολή Πολέμου της Π Α. και στην Ανωτέρα Διακλαδική Σχολή Πολέμου (ΑΔΙΣΠΟ), όπως επισης εχει διδαξει ψυχαναλυτικα θεματα σε μεταπτυχιακα προγραμματα σπουδων στην Ιατρικη Σχολη του ΔΠΘ και ΕΚΠΑ. Εργάζεται ιδιωτικά ως ψυχαναλυτής. Έχει συγγράψει πολλές μελέτες. Το 1974 σε συνεργασία με τον Γρ. Σιωμόπουλο εισήγαγαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα τον θεσμό της Ψυχιατρικής Κλινικής Ανοιχτών Θυρών στο 251 Γενικό Νοσοκομείο της ΠΑ.

patir

π. Αδαμάντιος Αυγουστίδης

π. Αδαμάντιος Αυγουστίδης

Ο Πρωτοπρεσβύτερος Αδαμάντιος Αυγουστίδης είναι Ψυχίατρος, Καθηγητής στο Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών (ΙΑΑ) και Γενικός Διευθυντής του Επιμορφωτικού και Ερευνητικού Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της ΙΑΑ.
Έχει υπηρετήσει ως Διευθυντής της «Μονάδας Οικοτροφείου Λιβαδειάς», υπεύθυνος για την εξ υπαρχής οργάνωση και λειτουργία της εν λόγω υπηρεσίας του ΕΚΕΨΥΕ, (Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών).
Ακόμη, εργάστηκε ως Υπεύθυνος Ψυχίατρος του Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής σε Πανελλαδική Κλίμακα για τη «Μονάδα Αναδόχων Οικογενειών». Διετέλεσε, επίσης, Τακτικό Μέλος στην «Επιτροπή Ψυχικής Υγείας» του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Έχει διατελέσει Πρόεδρος του European Council of Pastoral Care and Counseling, και Εκπρόσωπος της Ελλάδας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO). Είναι Μέλος του Δ.Σ. του European Network of Healthcare Chaplaincy, ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Προληπτικής Ψυχιατρικής, μέλος της επιτροπής «Ψυχιατρικής και Θρησκείας» της Παγκόσμιας Ψυχιατρικής Εταιρείας, και μέλος πολλών Συνοδικών Επιτροπών της Εκκλησίας της Ελλάδος. ‘Από τον Ιούνιο του 2016 είναι Μέλος του Ανωτάτου Επιστημονικού Συμβουλίου των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών του Υπουργείου Παιδείας. Στο συγγραφικό και ερευνητικό του έργο συγκαταλέγονται επτά βιβλία και πλήθος δημοσιεύσεων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *