Νέα

Εξόριστη σε τρεις ηπείρους: H αφήγηση μιας πλανόδιας ζωής μέσα από ένα εξαιρετικό βιβλίο

Η Μίριαμ Φρανκ από τότε που θυμάται τον εαυτό της βρίσκεται με μια βαλίτσα στο χέρι, αφήνοντας πίσω της τα πάντα και ξεκινώντας σχεδόν από το μηδέν. Όχι από επιλογή, τις περισσότερες φορές τουλάχιστον, αλλά από επιτακτική ανάγκη. Ο καιρός περνά και οι αλλαγές είναι τόσες που η ίδια δεν έχει καν τον χρόνο να τις επεξεργαστεί. Ωστόσο, πάντα μέσα της βρίσκονται ολοζώντανα τα τοπία από τα μέρη που επισκέφτηκε, οι μυρωδιές και τα χρώματα, αλλά κυρίως οι άνθρωποι…

Για όλα αυτά αποφάσισε να γράψει η συνταξιούχος πλέον γιατρός Μίριαμ Φρανκ. Στην αυτοβιογραφία της «Εξόριστη σε Τρεις Ηπείρους-Ιστορίες μιας νομαδικής ζωής», η οποία κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καπόν, η ίδια διηγείται τη δύσκολη αλλά και περιπετειώδη πορεία της. Στόχος της, να δώσει ελπίδα σε ανθρώπους που έχουν βιώσει την εξορία, αλλά και να μεταφέρει τις εμπειρίες της σ’ εκείνους που δεν έζησαν κάτι παρόμοιο, μειώνοντας έτσι το μεταξύ τους χάσμα.
Η αυτοβιογραφία της κυκλοφόρησε πρώτα στα αγγλικά με τον τίτλο “My Innocent Absence-Tales from a nomadic life” (εκδ. Arcadia Books) αποσπώντας πολύ θερμές κριτικές και θα μπορούσε να πει κανείς πως εκτός από ένα πολύ τρυφερό βιβλίο είναι συνάμα και μια ιστορική καταγραφή με πολύ ιδιαίτερη ματιά. Επιπλέον, το βιβλίο της περιέχει 69 φωτογραφίες – ντοκουμέντα από τη ζωή της.

MIRIAM FRANK COVER micro

Τίτλος: Εξόριστη σε Τρεις Ηπείρους – Ιστορίες μιας νομαδικής ζωής
Συγγραφέας: Μίριαμ Φρανκ
Μετάφραση: Καρίνα Λάμψα
Εκδόσεις: Καπόν
Σειρά: Ξένη Λογοτεχνία
Σελίδες: 352
Ξενόγλωσσος τίτλος: My Innocent Absence

Πλοκή
Όταν, το 1941, σε ηλικία πέντε χρονών, η Μίριαμ επιβιβάζεται στο πλοίο Serpa Pinto με προορισμό το Μεξικό, δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι εκείνη και η μητέρα της, Κέτε, έχουν μόλις γλιτώσει από τις μαζικές συλλήψεις και τα στρατόπεδα εξόντωσης. Αφήνουν πίσω τους τον κόσμο των κομμουνιστών και των ναζί, των Ισπανών δημοκρατικών και των φασιστών, των Γάλλων συνεργατών, των μαχητών της αντίστασης και των Εβραίων προσφύγων. Πλησιάζοντας στην εφηβεία, η Μίριαμ βρίσκεται αντιμέτωπη με νέες προκλήσεις, καθώς η Κέτε φεύγει με τα παιδιά της για τη Νέα Ζηλανδία. Στα δώδεκα χρόνια της, η Μίριαμ έχει αφήσει πίσω της δυο πολέμους και έχει ζήσει σε τρεις ηπείρους. Συνειδητοποιώντας σταδιακά τον τρόμο του Ολοκαυτώματος, αποφασίζει να σπουδάσει Ιατρική: η διατήρηση της ζωής και η ανακούφιση από τον πόνο βρίσκονται στο επίκεντρο. Επιστρέφοντας στην Ευρώπη, εγκαθίσταται στο Λονδίνο και παντρεύεται τον Γερμανό ζωγράφο Κόρτοκρακς, ξεκινώντας ένα ακόμη συναρπαστικό κεφάλαιο στην περιπετειώδη ζωή της…

miriam frank  07

Λίγα λόγια για την Μίριαμ Φρανκ
Γεννήθηκε στην Ισπανία, κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου, έζησε τα πρώτη της χρόνια στη Γαλλία, υπό το καθεστώς του Βισύ, και έλαβε την πρωτοβάθμια εκπαίδευσή της στο Μεξικό. Μετακόμισε στη Νέα Ζηλανδία, όπου ολοκλήρωσε το σχολείο και έπειτα σπούδασε Ιατρική. Επιστρέφοντας στην Ευρώπη, ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές της στην Αναισθησιολογία (London Felloship), ενώ διορίστηκε Ανώτερη Λέκτορας και Σύμβουλος στο Royal London Hospital.
Στη διάρκεια κάποιων διαλέξεων στην Αργεντινή, ανακάλυψε τα έργα του συγγραφέα Έκτορ Τισόν, τα οποία και άρχισε να μεταφράζει. Παντρεύτηκε τον Γερμανό ζωγράφο Κόρτοκρακς, με τον οποίο απέκτησαν δύο κόρες.
Το βιβλίο «Εξόριστη σε Τρεις Ηπείρους – Ιστορίες μιας νομαδικής ζωής» είναι το πρώτο βιβλίο της αυτοβιογραφίας της, ενώ μόλις κυκλοφόρησε στ’ αγγλικά το sequel με τον τίτλο: “An Unfinished Portrait-Journeys Around my Mother”.
H Μίριαμ Φρανκ αγαπά πολύ την Ελλάδα και ιδιαίτερα την Σέριφο, στην οποία περνά πολλά από τα καλοκαίρια της. Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την ίδια στο www.miriam-frank.com

Έγραψαν για το βιβλίο:
Η Φρανκ κάνει την ανασκόπηση της περιόδου με φρέσκια ματιά. Είναι πραγματικά μια καινούρια αφήγηση. The Independent

Γεμάτο απολαυστικές, χειροπιαστές λεπτομέρειες: πρόκειται για την αφήγηση μιας πλανόδιας ζωής. Jewish Quarterly

Κομψά γραμμένο και γοητευτικό. Fay Weldon.

Τα γραπτά της δίνουν την αίσθηση πως τρέφει απέραντη αγάπη και θαυμασμό για τον άνθρωπο, προσεγγίζοντας τις ιδιαιτερότητες κάθε χαρακτήρα με κατανόηση και υπομονή. Ξένια Γεωργιάδου, περιοδικό Γυναίκα.