Νέα

Συναντώντας το τραύμα του εμφυλίου: Η δεύτερη ομιλία στις 11/2 στο Ίδρυμα Β & Μ Θεοχαράκη

Σε μια από τις πιο ζοφερές περιόδους της νεότερης ελληνικής ιστορίας είναι αφιερωμένη η δεύτερη στρογγυλή τράπεζα του κύκλου ομιλιών «Μιλώντας για τον Έρωτα και το Θάνατο στη ζωή και στην τέχνη» που διοργανώνει το Κέντρο Τέχνης και Ψυχοθεραπείας (Κ.Τ.Ψ.) στο Ίδρυμα Β & Μ Θεοχαράκη.
«Έρωτας & θάνατος στην τέχνη: Συναντώντας το τραύμα του εμφυλίου». Από τον τίτλo γίνεται αμέσως αντιληπτό το τι πρόκειται να συζητηθεί: Ο εμφύλιος, μια ιστορική περίοδος που τείνουμε- εύλογα- να ξεχνάμε, αλλά και που παράλληλα οφείλουμε να τη θυμόμαστε για μια σειρά από λόγους. 
Άλλωστε, σήμερα πιο πολύ από ποτέ, είναι αναγκαίο η ιστορία να σταματήσει να περιορίζεται στους ακαδημαϊκούς κύκλους και να περάσει σ’ ένα δημόσιο πεδίο διαλόγου. Σ’ αυτό θα βοηθήσουν με τις εισηγήσεις τους οι: Νίκος Δεμερτζής, Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας, Καθ. ΕΚΠΑ, Διευθυντής ΕΚΚΕ και Γιάννης Ζιώγας, Εικαστικός, επ. Καθηγητής ΑΣΚΤ Φλώρινας, Μαθηματικός.

Secret landscape 150

Η περίπτωση του εμφυλίου είναι πολύ ιδιαίτερη. Εξηγεί το γιατί πολύ εύστοχα ο κύριος Δεμερτζής: «Οι κοινωνίες και τα κοινωνικά σύνολα πορεύονται στον χρόνο και αυτο-παράγονται με το να θυμούνται να ξεχνούν στην κλίμακα της μακράς αλλά και μικρής ιστορικής διάρκειας. Αυτό συμβαίνει με πάνω από έναν τρόπους, ιδίως δε εκδηλώνεται όταν η εμπειρία οδυνηρών γεγονότων που έχουν επηρεάσει πολύ μεγάλο αριθμό ατόμων εκφεύγει του ιδιωτικού χώρου και μεταγράφεται στον δημόσιο λόγο […]. Τότε μιλάμε όχι για το άθροισμα πολλών ατομικών – ιδιωτικών τραυματικών εμπειριών αλλά για τη διαδικασία ανάδυσης ενός πολιτισμικού τραύματος. Τέτοια είναι η περίπτωση του ελληνικού εμφυλίου πολέμου».
Ο Γιάννης Ζιώγας, πάλι, θα ρίξει «φως» στην απώλεια, όπως την αποτυπώνει ο φωτογραφικός φακός αλλά και πολλές ταινίες. Ο ίδιος σημειώνει: «Ο καλλιτέχνης είναι ένας συλλέκτης συμβάντων […]. Κατά τη διάρκεια της πορείας σε ένα τοπίο ανακαλύπτει την κρυμμένη, πολλές φορές, όψη της φρίκης. Τα βουνά της Φλώρινας αποτελούν το χώρο έρευνας όσων συμμετέχουν στη νομαδική σχεσιακή διαδικασία Εικαστική Πορεία προς τις Πρέσπες, όπου ανακαλύπτονται όλα εκείνα που έχουν απομείνει από τους πολέμους που διεξήχθησαν στον εικοστό αιώνα σε εκείνα τα μέρη…».

Ταυτότητα εκδήλωσης
Έρωτας & θάνατος στα μονοπάτια της ποίησης
Δεύτερη ομιλία του κύκλου «Μιλώντας για τον Έρωτα και τον Θάνατο στη ζωή και στην τέχνη» που διοργανώνει το Κέντρο Τέχνης και Ψυχοθεραπείας

Συντελεστές:
Εισηγητές: Νίκος Δεμερτζής, Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας, Καθ. ΕΚΠΑ, Διευθυντής ΕΚΚΕ, Γιάννης Ζιώγας, Εικαστικός, επ. Καθηγητής ΑΣΚΤ Φλώρινας, Μαθηματικός
Συντονιστής: Δημήτρης Κυριαζής, MD, PhD, Ψυχίατρος, Παιδοψυχίατρος, Ψυχαναλυτής, ΕΕΨΨ/IFPS
Επιμέλεια: Νιζέττα Αναγνωστοπούλου, Ψυχολόγος, M.A., ArT psy, ECPh
Συνδιοργάνωση: Εκδόσεις Πορφύρα

Πού: Ίδρυμα Β & Μ Θεοχαράκη, Β. Σοφίας 9 & Μέρλιν 1, Αθήνα, τηλ. : 2103611206
Πότε: Σάββατο 11 Φεβρουαρίου
Διάρκεια: 2 ώρες και 30’ (18.00-20.30)
Κόστος συμμετοχής: 10 € για προαγορά, 12 € ταμείο (ή 47 € για το σύνολο των ομιλιών)
Περισσότερες πληροφορίες στην επίσημη σελίδα του Κέντρου Τέχνης και Ψυχοθεραπείας www.art-therapy.gr και στα τηλέφωνα 210 6710346, 210 6747810

Βιογραφικά εισηγητών

776

Νίκος Δεμερτζής

Νίκος Δεμερτζής
Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Lund (1986). Από το 2002 Καθηγητής στο Τμήμα Επικοινωνίας & ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διετέλεσε μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου και υπηρέτησε ως κοσμήτορας της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Επικοινωνίας. Υπήρξε Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών. Είναι ο Διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών. Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει δημοσιεύσει σε επιστημονικές επιθεωρήσεις και συλλογικούς τόμους.

111 small

Γιάννης Ζιώγας

Γιάννης Ζιώγας
Το 2010 εκλέχθηκε Επίκουρος Καθηγητής (αντικείμενο Ζωγραφική) στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας. Σπούδασε Μαθηματικά (Πτυχίο, Πανεπιστήμιο Αθηνών). Κατέχει το Master of Fine Arts από τη School of Visual Arts της Νέας Υόρκης, ενώ είναι διδάκτορας του Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Έχει πραγματοποιήσει είκοσι ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει διδάξει ως επισκέπτης σε πολλά Πανεπιστήμια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ για το έργο του έχουν γραφεί κριτικές στον ελληνικό και διεθνή τύπο. Έχει γράψει κείμενα για τη θεωρία της τέχνης καθώς και πολλά βιβλία. Από το 2007 διοργανώνει την καλλιτεχνική διαδικασία Εικαστική Πορεία προς τις Πρέσπες. www.yannisziogas.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *