Νέα

Δευτέρα και Τρίτη (25, 26 Ιουνίου) η πρεμιέρα για ΤΟ ΤΑΒΛΙ!

«Το Τάβλι» επιστρέφει στο Ιστορικό κέντρο!

Οι κυβερνήσεις πέφτουνε αλλά το «Τάβλι» μένει!
 

 Από 25 Ιουνίου, και για ένα μήνα, το Τάβλι θα ξαναζωντανέψει στην οδό Αριστοφάνους 34 Β και Σαρρή στου Ψυρρή,

 την αυλή που το «γέννησε».

Με ειδική σκηνογραφική διαμόρφωση, μια αθηναϊκή αυλή, εκατό ετών, μετατρέπεται σε φυσικό και τρισδιάστατο σκηνικό

για τους ήρωες του Κεχαΐδη, τον Φώντα και τον Κόλλια, δημιουργώντας μια θεατρική εστία στην καρδιά του

παραμελημένου κέντρου της πόλης.

Από 20 Ιουνίου, για ένα μήνα, κάθε μέρα στις 21:15, εκτός Κυριακής & Δευτέρας, ο Κωνσταντίνος Κάππας και ο Νίκος

Ορφανός, θα ξαναρίξουν τις ζαριές τους σε μια παράσταση φτιαγμένη με βιολογικά, θεατρικά υλικά!
Τιμή εισιτηρίου: 12 ευρώ

Φοιτητικό: 10 ευρώ

Τηλέφωνο κρατήσεων: 6977449895

  Μικρό ιστορικό:

Το περσινό καλοκαίρι επιφύλασσε μια παράσταση- έκπληξη στο ελληνικό Θέατρο. «Το Τάβλι» του Δημήτρη Κεχαΐδη, που πρωτοξεκίνησε τον Ιούλιο του 2011 (ιδέα του Κωνσταντίνου Κάππα και σκηνοθεσία Νίκος Ορφανός-Κωνσταντίνος Κάππας) με πρωτοφανή επιτυχία και 100% πληρότητα σε μια παλιά Αθηναϊκή αυλή στου Ψυρρή, περιόδευσε σε επιλεγμένους χώρους – αυλές, παραδοσιακά καφενεία και εστιατόρια, ξενώνες, προαύλια σχολείων, κλπ- με απρόσμενα μεγάλη προσέλευση.

Ο κόσμος το αγκάλιασε τόσο πολύ που οι λίστες αναμονής και τα εξαντλημένα τα εισιτήρια ήταν καθημερινή πραγματικότητα.

Η παράσταση, μέσα σ’ έναν χρόνο, ταξίδεψε σχεδόν σε ολόκληρη την Ελλάδα: Κέα, Ιθάκη, Λευκάδα, Μάνη, Κύθηρα, Ζάκυνθο, Αστακό &  Μύτικα Αιτωλοακαρνανίας, Χανιά, Αρχάνες & Χουδέτσι Ηρακλείου, Άγιο Νικόλαο Λασιθίου, Ραφήνα, Πάτρα, Λάρισα, Θεσσαλονίκη, Βραχάτι Κορινθίας, Καρδίτσα, Κρήτη, ξαναγύρισε για μια σειρά περιορισμένων εμφανίσεων στον ιστορικό κινηματογράφο της Αθήνας «Τριανόν» και παράλληλα συνέχισε τις εξορμήσεις του στην επαρχία, στο Αγρίνιο, την Κομοτηνή, τη Λιβαδειά, την Πάτρα, τα Τρίκαλα, το Βόλο, τη Σύρο και το Ναύπλιο με μεγάλη επιτυχία.

«Το Τάβλι» αντιστέκεται με τον τρόπο του στην ερήμωση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας και δημιουργεί εστίες θεάτρου μέσα στην καρδιά της παρατημένης πόλης.

Γιατί το Θέατρο δεν ψηφιοποιείται, δεν «κατεβάζεται», παρά ανθίζει και ζωντανεύει μόνο παρουσία των θεατών του.

Υπόθεση του έργου:

Ο Φώντας και ο Κόλλιας. Αρχές δεκαετίας του ’70. Στην αυλή του σπιτιού τους, ένα αυγουστιάτικο απόγευμα. Ο Φώντας είναι ταβλαδόρος. Ο Κόλλιας λαχειοπώλης. Μέσα σε ένα απόγευμα θα στήσουν την κομπίνα του αιώνα, προκειμένου να «βγουν και αυτοί επιχειρηματίες στην κοινωνία, να πιάσουν την καλή» όπως λένε. Η κομπίνα στήνεται, τινάζεται στον αέρα, ξαναστήνεται, και μέσα από έναν ολοζώντανο και ξεκαρδιστικό διάλογο, ο Κεχαΐδης σατιρίζει ένα κομμάτι της νεοελληνικής νοοτροπίας, που κυριαρχεί μέχρι σήμερα.

«Το Τάβλι» είναι μια γνήσια λαϊκή κωμωδία χαρακτήρων, σοκαριστικά επίκαιρη, ως σάτιρα της νεοελληνικής νοοτροπίας, σαράντα χρόνια μετά το πρώτο του ανέβασμα από το Θέατρο Τέχνης και τον Κάρολο Κουν…

«Το κείμενο σφύζει από τερατώδη ενέργεια, τολμηρή, βέβηλη σάτιρα, συνεχείς ανατροπές, αποκαλύψεις και ξαφνιάσματα. Δράση και βράση έσω και εξωτερική, συνεχείς συμπλοκές –ακόμα και σωματικές– υστερικά και κωμικά ξεσπάσματα, εκβιασμοί και συμφιλιώσεις, παλινδρομήσεις, ένα σασπένς διαρκείας που σε καθηλώνει στο αδιαχώρητο της μικροαστικής αυλής και των συνειρμών που ξεπηδούν. Καταστάσεις σπουδαγμένες και δοσμένες μαστορικά, με γνώση βαθιά, συμπόνια και ευθύτητα.

Οι δύο σκηνοθέτες-ηθοποιοί ανταποκρίθηκαν πιστά αλλά έξοχα, τονίζοντας τις ιδιαιτερότητες των ρόλων, στις απαιτήσεις του έργου. Εκμεταλλεύθηκαν εξαιρετικά τον χώρο (Σοφία Παντουβάκη), ακόμη και την παρουσία μιας γάτας, απόλυτα εξοικειωμένης με κοινό και «σκηνή», κούρδισαν ρυθμούς, παύσεις, εκρήξεις και χάρισαν στο στριμωγμένο κοινό σπάνια τέρψη και πικρόγλυκη αυτογνωσία.

Είναι ελπιδοφόρο ηθοποιοί σαν τον Νίκο Ορφανό και τον Κωνσταντίνο Κάππα να δημιουργούν, να διδάσκουν και να διδάσκονται μέσα από τη ζώσα λεπτομέρεια αυτών των χαρακτήρων. Ακόμη πιο ελπιδοφόρα είναι η επιτυχία τους στο κοινό της Αθήνας αλλά και της περιοδείας τους σε καφενεία και σχολεία της επαρχίας».

Της Άννυς Kολτσιδοπούλου

Εφημερίδα Καθημερινή

Συντελεστές:
Φώντας: Νίκος Ορφανός.

Κόλλιας: Κωνσταντίνος Κάππας.

Σκηνικά – κοστούμια: Πηνελόπη Μπάμπου

Σκηνοθεσία: Νίκος Ορφανός – Κωνσταντίνος Κάππας.

Φωτισμοί: Γιώργος Ανεστόπουλος.

Μουσική επιμέλεια: Νίκος Ορφανός

Μία παραγωγή του Κέντρου Υποκριτικής & Αφηγηματικής Τέχνης

actellingcenter@gmail.com