Δημόσιες σχέσεις ενός προσώπου, Νέα

Σπύρος Μιχαλόπουλος

Γεννήθηκε στη Πρέβεζα το 1959. Σε μια απομακρυσμένη επαρχία των δυόμιση χιλιάδων κατοίκων. Από μικρός τον γοήτευε το σινεμά που έβλεπε τις Κυριακές πρωινές στους 3 κινηματογράφους της πόλης.

Το 1971 μετακόμισαν οικογενειακώς στην Αθήνα. Παιδί επιπλοποιού και μιας μοδίστρας, που από έρωτα ζήσανε μαζί 60 χρόνια. Μεγάλωσε σαν έφηβος στη μεταπολίτευση και στην πολιτικοποίηση ακολούθησε με ζήλο το δίκιο και την ορθότητα. Τελειώνοντας το Λύκειο στη Κυψέλη βρέθηκε το 1978 στη Πολωνία για σπουδές στο πολυτεχνείο, αλλά τον κέρδισε η σκηνοθεσία και η Σχολή κινηματόγραφου του Λοτζ. Εκεί, είχε την τύχη και τη χαρά να γνωρίσει τον Kieslowski στα βήματα του πριν τον Δεκάλογο, τον οποίο θεωρεί και μέντορα του.

Επέστρεψε στη Ελλάδα μετά από 5 χρόνια και άρχισε το μακρύ μου ταξίδι σ’ αυτό που λέγεται Τέχνη του σινεμά. Δούλεψε σαν βοηθός σκηνοθέτη δίπλα σε μεγάλους σκηνοθέτες όπως ο Αγγελόπουλος, Σταμπουλόπουλος, Πανουσόπουλος και στις αρχές της δεκαετίας του 90 μπήκε στον σκληρό χώρο της διαφήμισης σαν σκηνοθέτης. Έχει στη πλάτη μου αμέτρητα διαφημιστικά, καθώς και κάθε είδους μέσο προώθησης προϊόντων.

Στην τηλεόραση αποφάσισε να εργαστεί σαν σκηνοθέτης το 2004 με πολύ αξιόλογες δουλειές όπως: Βέρα στο δεξί, Έρωτας, Πολυκατοικία, Επιστροφή, Άγριες Μέλισσες, Όρκος. Στο διάστημα από το 2010 έως και το 2017 έζησε στην Κύπρο όπου σκηνοθέτησε 6 σειρές για τη Κυπριακή Τηλεόραση. Σε ένα τρίχρονο διάλειμμα από την Κύπρο δημιούργησε τη πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία μου ΛΟΥΝΑ ΜΠΑΡ.

Παράλληλα σκηνοθέτησε και πέντε θεατρικές παραστάσεις μεταξύ των οποίων το Τζόρνταν και το Τάνγκο Μπάρ του Περικλη Κοροβέση.

Μιας και το μότο του είναι πως “η  Γνώση κερδίζει πάντα” έκανε τρία σεμινάρια στο ΕΚΠΑ  (κινηματογραφοθεραπεία, Εγκληματολογία, Θέατρο-Φιλοσοφική κριτική) απ’ όπου αποφοίτησε με άριστα. Παράλληλα έκανε δύο σεμινάρια στο ΜΟΜΑ που αφορούν στη σύγχρονη Τέχνη. Οι πιο πρόσφατες σπουδές του είναι στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο σχετικά με την Ιστορία του Ελληνικού Πολιτισμού.

Είναι μέλος του Ινστιτούτου Θεάτρου και μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών.