Μουσική, Νέα

Jazz και τεχνητή νοημοσύνη

Μπορεί ένα ρομπότ να γίνει μέλος τζαζ μπάντας; Η απάντηση σε ένα μοναδικό live 

7 Νοεμβρίου, Μέγαρο Μουσικής

Όταν η τζαζ συνυπάρχει με την τεχνητή νοημοσύνη στην πιο εξανθρωπισμένη εκδοχή της, τότε έχουμε σίγουρα μια συναυλία-ορόσημο! Την Δευτέρα 7 Νοεμβρίου στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής θα συνυπάρξουν ισότιμα ο διεθνούς φήμης σαξοφωνίστας, συνθέτης και ερευνητής Δημήτρης Βασιλάκης με τον Shimon, το ρομπότ. Μαζί τους και ο δημιουργός του, Gil Weinberg καθηγητής στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Τζώρτζια (Georgia Tech).

Τι θα δει το κοινό; Ένα live στο οποίο το ρομπότ Shimon, σε παγκόσμια πρώτη, θα ερμηνεύσει τραγούδια από το άλμπουμ Shimon Sings, σε στίχους και μουσική που φέρουν την υπογραφή του! Επίσης, για πρώτη φορά, θα αυτοσχεδιάσει με τους μουσικούς ζωντανά επί σκηνής σε κομμάτια του “Labyrinth – Daedalus Project”. Πρόκειται για το βραβευμένο άλμπουμ του Δημήτρη Βασιλάκη από για την ιστορική Candid Records που επανακυκλοφορεί  20 χρόνια μετά, με bonus tracks από το live στο θρυλικό Birdland της Νέας Υόρκης.

Το σχήμα περιλαμβάνει σαξόφωνο, τρομπέτα, πιάνο, μπάσο, τύμπανα, κιθάρα και laptop. Ως μέλος του τζαζ συνόλου, το ρομπότ Shimon θα συνοδεύσει και αυτοσχεδιάσει στη μαρίμπα (κρουστό αφρικανικό όργανο), καθώς και στη φωνή. Δηλαδή ότι θα έκανε και ένας μουσικός με σάρκα και οστά!

 

Η έρευνα πίσω από τη συναυλία

Το Shimon είναι ένα ρομπότ που παίζει μουσική, συνθέτει και τραγουδά. Χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη και μηχανική μάθηση για να ακούει, να κατανοεί, να ανταποκρίνεται και να συνεργάζεται με μουσικούς.

Η έρευνα του Δημήτρη Βασιλάκη ονομάζεται jazz mapping, αφορά τη χαρτογράφηση της γλώσσας της τζαζ και έχει στόχο να αναδείξει τον αφηγηματικό της χαρακτήρα, προσφέροντας στην τεχνητή νοημοσύνη τα απαραίτητα εργαλεία για να αντιληφθεί τη διαδικασία της μηχανικής μάθησης. Η έρευνα πραγματοποιείται στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και στον Δημόκριτο, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Τζώρτζια (Georgia Tech), όπου αναπτύσσεται το ρομπότ Σιμόν.

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για το ρομπότ Shimon και το άλμπουμ του εδώ: https://bit.ly/3DM999q

Ακούστε το βραβευμένο άλμπουμ “Labyrinth – Daedalus Project” για την ιστορική Candid Records – που επανακυκλοφορεί με bonus tracks Live at Birdland New York εδώ: https://bit.ly/3zvGP8U

Πάρτε μια γεύση από το θρυλικό live του Δημήτρη Βασιλάκη στο Birdland εδώ: https://bit.ly/3NjWIVA

Ταυτότητα συναυλίας

Δημήτρης Βασιλάκης, Gil Weinberg, Shimon Robot & Friends

Συντελεστές

Δημήτρης Βασιλάκης:  σαξόφωνα, συνθέσεις, έρευνα jazz mapping, ενορχήστρωση, σύλληψη της ιδέας
Gil Weinberg:  πιάνο, πλήκτρα, δημιουργός Shimon Robot, καθηγητής Georgia Tech, συνθέσεις, σύλληψη της ιδέας
Richard Savery: άλτο σαξόφωνο, φλάουτο, laptops
Amit Rogel: τρομπόνι,laptops
Μάνος Σαριδάκης: πιάνο
Μάνος Λούτας: κοντραμπάσο
Γιώργος Πολυχρονάκος: τύμπανα
Τηλέμαχος Μούσας: κιθάρες, laptops
Δημήτρης Σμαΐλης: κιθάρες, laptops
Shimon Robot: μαρίμπα, φωνή

Διοργάνωση: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Συμμετέχουν ερευνητές και φοιτητές των ιδρυμάτων Georgia Tech & ΕΚΠΑ από το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Τζαζ Αυτοσχεδιασμός και Νέες Τεχνολογίες» και από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος».

Πού: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βασιλίσσης Σοφίας & Κόκκαλη, 115 21.
Αίθουσα: Υποσκήνιο Β’
Πότε: Δευτέρα 7 Νοεμβρίου στις 21:00
Εισιτήρια:  15 € γενική είσοδος και 10 € μειωμένο (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+ & πολύτεκνοι).
Προπώληση: https://bit.ly/3DdhvFJ

Η συναυλία πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Jazz@Megaron 

Εκτέλεση παραγωγής Jazz Democracy

Με την υποστήριξη της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα