Νέα

Masterclass ειδικών

MASTERCLASS για ειδικούς στο οικογενειακό μοντέλο αντιμετώπισης διατροφικών διαταραχών

σε παιδιά και εφήβους |Καλεσμένη η Laura Hill

 

 

Τα τελευταία δύο χρόνια, σύμφωνα με τα στατιστικά του Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών, σημειώθηκε αύξηση κατά 150% στην προσέλευση εφήβων ασθενών με μέσο όρο ηλικίας τα 15 έτη, με το 85% εξ’ αυτών να εμφανίζει ανορεξία, είτε περιοριστικού, είτε βουλιμικού τύπου.

Παρότι έχουμε αποκτήσει πολύτιμη νέα γνώση γύρω από τα χαρακτηριστικά και τους μηχανισμούς της νόσου τις τελευταίες δεκαετίες, και παράλληλα σημειώνεται σημαντική αποκατάσταση βάρους και μείωση συμπτωμάτων κατά τις νοσηλείες, ταυτόχρονα παρατηρείται συχνή υποτροπή σε πολλά περιστατικά. Είναι ξεκάθαρο πως οι νοσηλείες σε παιδοψυχιατρικές μονάδες διαταράσσουν την οικογενειακή, κοινωνική και εκπαιδευτική ζωή των παιδιών και των εφήβων που επιστρέφοντας στον χώρο τους δυσκολεύονται να διαχειριστούν την ασθένεια. Ας μην ξεχνάμε ότι η αποκατάσταση βάρους είναι κριτήριο ανάρρωσης, αλλά όχι το μοναδικό.

Τα παλαιότερης φιλοσοφίας πλαίσια, όπως το CBT, τα οποία εξακολουθούν να εφαρμόζονται κατά κόρον στη χώρα μας, αποκλείουν τις οικογένειες από τη θεραπεία και την ίδια στιγμή υποτιμούν τη μέγιστη ανάγκη εκπαίδευσής τους στη διαχείριση της νόσου.

Αναγνωρίζοντας την έλλειψη γνώσης που υπάρχει στην εκπαίδευση των ειδικών, το Ελληνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών διοργανώνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα μια τριήμερη εκπαίδευση στο οικογενειακό μοντέλο αντιμετώπισης διατροφικών διαταραχών για παιδιά και εφήβους που νοσούν είτε από νευρική ανορεξία, είτε από βουλιμία.

 Masterclass ειδικών

Θεωρία και Βιωματικά Εργαστήρια

28-29 και 30 Απριλίου

Εισηγήτριες

Δρ. Μαρία Τσιάκα, Ιδρύτρια του Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών

Επίσημη καλεσμένη, η Laura Collins LysterMensh, εκπαιδεύτρια, συγγραφέας, ακτιβίστρια και Ιδρύτρια του Διεθνούς Οργανισμού Φροντιστών feast-ed.org.

Η οικογένεια ως βασικός πυλώνας ανάρρωσηςΑπό τα τέλη του 20ου αιώνα, έχει καταρριφθεί ο μύθος που ήθελε την οικογένεια να ευθύνεται για την έναρξη της νόσου. Αντίθετα, έχει αποδειχθεί ότι δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί επαρκώς χωρίς την άμεση εμπλοκή και την στοχευμένη εκπαίδευσή της. Γι’ αυτό και στο εξωτερικό, η Family Based Treatment θεωρείται ως η κύρια ενδεδειγμένη θεραπεία (evidence based treatment, NICE 2017) για παιδιά και εφήβους με διατροφικές διαταραχές.

Στο Masterclass που έχει προγραμματίσει η Δρ. Μαρία Τσιάκα, θα παρουσιαστεί μια μίξη τεχνικών των πρωτοκόλλων που εστιάζουν στη διαχείριση της νόσου με τη συμβολή γονιών και αδερφών (FBT, MULTIFAMILYFBT κ.ά). Κύρια αποστολή του συγκεκριμένου πλαισίου που εφαρμόζεται σε Αγγλία και Αμερική εδώ και δεκαετίες και στο Ελληνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών τα τελευταία 15 χρόνια είναι να επιτρέψει στα παιδιά και τους εφήβους να ανακάμψουν ενώ βρίσκονται στο περιβάλλον τους, υποστηριζόμενοι από τους οικείους τους που εκπαιδεύονται επαρκώς γι’ αυτόν τον σκοπό, αντί να τους αποκόπτει από τους γονείς, στέλνοντας τους σ’ ένα νοσοκομειακό θεραπευτικό πρόγραμμα. Σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει διεθνώς, η αποτελεσματικότητα των εν λόγω πρωτοκόλλων είναι θεματική, με το 90-95% των ασθενών να έχει πλήρη αποκατάσταση του βάρους και άρση των συμπτωμάτων σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.  

 

Δομή και πληροφορίες της εκπαίδευσης 

Masterclass ειδικών βασισμένο στα οικογενειακά μοντέλα αντιμετώπισης των διατροφικών διαταραχών σε παιδιά και εφήβους.

Με την  Δρ. Μαρία Τσιάκα, Ιδρύτρια του Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών

Επίσημη καλεσμένη η Laura Collins LysterMensh, εκπαιδεύτρια, συγγραφέας, ακτιβίστρια και Ιδρύτρια του Διεθνούς Οργανισμού Φροντιστών feast-ed.org.

Πότε: 28, 29 και 30 Απριλίου από τις 09:30 έως και τις 17:30.

Που: Ελληνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών, Κήπων 40 & Χελιδονούς, Κηφισιά

Διάρκεια: 24 ώρες

Κόστος: 450 €

Δηλώσεις συμμετοχής: info@hcfed.gr  και τηλεφωνικά στο 210 800 3493

Θα δοθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης.

H εκπαίδευση απευθύνεται σε όλο το φάσμα των ειδικών που ασχολείται με παιδιά και εφήβους (παιδιάτρους, ψυχιάτρους, διαιτολόγους, εργοθεραπευτές, νοσηλευτές, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, οικογενειακούς θεραπευτές κ.ά).

Περιλαμβάνει θεωρία και βιωματικά εργαστήρια για την άμεση εφαρμογή και κατανόηση των τεχνικών που περιλαμβάνει το συγκεκριμένο θεραπευτικό μοντέλο.

Οι θεματικές που θ’ αναπτυχθούν είναι οι παρακάτω:

 

  • Τι είναι το οικογενειακό μοντέλο θεραπείας (FBT). Ιστορική ανασκόπηση από το 1993 έως σήμερα.
  • Ποιες βασικές αρχές το διέπουν και ποιος ο ρόλος των γονιών και αδερφών στην ανάρρωση των Διατροφικών Διαταραχών.
  • Ποια είναι η στάση του ειδικού απέναντι στην οικογένεια
  • Ποιους παράγοντες πρέπει αρχικά να διερευνήσει ο ειδικός και με ποιον τρόπο να εστιάσει στα συμπτώματα.
  • Ποια είναι δομή και ο στόχος των τριών φάσεων της θεραπείας.
  • Ποιες στρατηγικές επιστρατεύουμε για την εξωτερίκευση της νόσου και τον διαχωρισμό της από το άτομο.
  • Ποιες τεχνικές χρειάζεται να εφαρμόσει ο ειδικός για να αναπτύξει εκείνες τις δεξιότητες που θα ενισχύσουν και θα κινητοποιήσουν την οικογένεια.
  • Πώς διαχειριζόμαστε την κρίση ανάμεσα στον ασθενή και την οικογένεια.