Νέα

Νικητές – Generation Next

Γνωρίστε τις νικήτριες ομάδες του 7ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Generation Next

Λύση στο ζήτημα μεταφοράς ιατρικών φαρμάκων για πρώτες βοήθειες σε δυσπρόσιτες περιοχές, στη συμπερίληψη των κωφών ατόμων σε ποικίλες κοινωνικές δράσεις, καθώς και στην επαναχρησιμοποίηση των πλαστικών έδωσαν οι φετινές νικήτριες ομάδες!

 

Μαθητές και μαθήτριες από όλη την Ελλάδα ακόμα και από τις πιο απομακρυσμένες περιοχές, συμμετείχαν στον 7ο Πανελλήνιο διαγωνισμό Generation Next δημιουργώντας μοναδικά projects που προτείνουν λύσεις σε προβλήματα της καθημερινότητας, χρησιμοποιώντας ως εργαλείο την επιστήμη.

 

H ελπίδα ήρθε με… drone

Η πρώτη νικήτρια ομάδα από το 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο Σάμου για το project τους “Cycloid”, πραγματοποίησε έρευνα και ήρθε σε επαφή με γιατρούς και διασώστες καθώς και με τον Δήμο του νησιού προκειμένου να κατασκευάσει ένα drone μεταφοράς φαρμάκων για παροχή πρώτων βοηθειών.

«Το νησί μας προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο αλλά η έλλειψη άμεσης ιατρικής βοήθειας, ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές της Σάμου αποτελεί πρόβλημα για μόνιμους κατοίκους, τουρίστες καθώς και για ηλικιωμένα άτομα. Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος αναπτύξαμε ένα σύστημα έκτακτης ιατρικής βοήθειας με UAV (Unmanned Aerial Vehicle (drone)), εξοπλισμένο με ιατρικά εργαλεία και προμήθειες.  Με αυτόν τον τρόπο στοχεύσαμε στη βελτίωση της ιατρικής βοήθειας, μέσα από ένα drone που μπορεί να φτάσει γρήγορα στον ασθενή και περιλαμβάνει kit με ιατρικά εργαλεία, απινιδωτή, οξύμετρο, θερμόμετρο, ηλεκτροκαρδιογράφο, ώστε να προσφερθούν άμεσα βασικές προμήθειες έκτακτης ανάγκης όπως ινσουλίνη, ατροπίνη, κορτιζόνη και aerolin.»

Η νικητήρια ομάδα κέρδισε ένα συναρπαστικό τριήμερο ταξίδι στο CERN (Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικών Ερευνών). Μπορείτε να δείτε τι λένε οι μαθητές για το project τους εδώ: https://t.ly/prB6L

Στόχος, η συμπερίληψη

Τη δεύτερη θέση κατέκτησε η ομάδα  “Hackers” από το Πρότυπο Γυμνάσιο Αναβρύτων Αττικής. Η ομάδα, με γνώμονα τη συμπερίληψη των ατόμων με αναπηρία στην κοινωνία μας, δημιούργησε έναν φορητό ρομποτικό διερμηνέα νοηματικής γλώσσας (σε μορφή χεριού). Λόγω του απλού σχεδιασμού του, μπορεί να αξιοποιηθεί είτε ατομικά ή από εκπαιδευτικούς φορείς και φορείς που διοργανώνουν εκδηλώσεις, καθώς μπορεί να τοποθετείται επί σκηνής  και να είναι ορατός από το κοινό.

«Ο πληθυσμός των κωφών στην Ελλάδα εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 40.000 άτομα. Λόγω του μικρού ποσοστού τους και της απουσίας διερμηνέων στα σχολεία ή σε εκδηλώσεις, οι κωφοί κατά τη διάρκεια της σχολικής τους ζωής δυσκολεύονται να ενταχθούν ή αποκλείονται από το τυπικό περιβάλλον εκπαίδευσης, με αποτέλεσμα να εντάσσονται σε ειδικά σχολεία. Όντας ενήλικες, η συμμετοχή τους τόσο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση όσο και σε εκδηλώσεις γενικού ενδιαφέροντος (ομιλίες, ημερίδες, συνέδρια, φεστιβάλ κ.ά.) είναι από δύσκολη έως αδύνατη, καθώς η επικοινωνία είναι εξαιρετικά δύσκολη. Σε αυτό το πρόβλημα θελήσαμε να δώσουμε λύση, και να ενισχύσουμε τη συμπερίληψη κωφών στους τομείς της εκπαίδευσης και του πολιτισμού αλλά και την επικοινωνία μεταξύ κωφών και μη ατόμων».

Νέα «ζωή» στα πλαστικά

Η ομάδα “Ecobot” από το 2ο Εργαστηριακό Κέντρο (ΕΚ) Αθηνών κατέκτησε την 3η θέση δημιουργώντας ένα σύστημα ανακύκλωσης και μετατροπής πλαστικών μπουκαλιών PET σε νήμα για 3D εκτυπωτές. Σε συνεργασία με το 1ο Γυμνάσιο Δάφνης και 2ο ΓΕΛ Δάφνης κατασκεύασαν και τοποθέτησαν κάδους ανακύκλωσης στους χώρους των σχολείων.

«Στόχος μας ήταν να περάσουμε ένα μήνυμα για τη σημασία της επαναχρησιμοποίησης και  της προστασίας του περιβάλλοντος. Το Ecobot είναι ένα σύστημα ανακύκλωσης και μετατροπής πλαστικών μπουκαλιών PET σε νήμα για 3D εκτυπωτές. Με αυτό το νήμα μπορούν να τυπωθούν είδη οικιακής χρήσης, έργα τέχνης, εργαλεία μαθησιακής υποστήριξης όπως χάρακες, 3D μοντέλα      κυττάρων ή ανθρώπινων οργάνων καθώς και εξαρτήματα τεχνολογίας, όπως βάσεις για κινητά ή tablet, και εξαρτήματα ρομποτικής, δίνοντας νέα χρήση στο πλαστικό».

Ο 7ος Πανελλήνιος διαγωνισμός Generation Next ολοκληρώθηκε γεμίζοντάς μας ελπίδα για το αύριο. Όλα τα έργα που υποβλήθηκαν καθώς και η πορεία των ομάδων στον διαγωνισμό, αποτελούν υπενθύμιση ότι οι ιδέες ζουν μέσα μας, η έμπνευση έρχεται από την αλληλεπίδραση με τους γύρω μας και οι πιο δυνατές λύσεις είναι αποτέλεσμα ομαδικής προσπάθειας και συνεργασίας!

Το Generation Next είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα ανάπτυξης ψηφιακών δεξιοτήτων, το οποίο ενδυναμώνει εκπαιδευτικούς και μαθητές/τριες μέσω της STEM εκπαίδευσης. Όλες οι δράσεις του παρέχονται δωρεάν και έχουν λάβει έγκριση από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Το πρόγραμμα υλοποιείται από το 2017, από τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό SciCo – Επιστήμη Επικοινωνία, με την ακαδημαϊκή συμβολή της Ελληνογερμανικής Αγωγής και την υποστήριξη του Ιδρύματος Vodafone.