Νέα

Γιατί συνέχεια νιώθω ότι φταίω; Μια ομιλία για τις ενοχές

Έχετε αισθανθεί υπόλογοι στην οικογένειά σας, τον σύντροφό σας, τον εργοδότη σας;
Έχετε νιώσει να χάνετε τη γη κάτω από τα πόδια σας;
Να κατακλύζεστε από ντροπή και ενοχές;
Να θέλετε να γυρίσετε τον χρόνο πίσω για να διορθώσετε τυχόν λάθη σας;

Κι όμως, όλα αυτά τα συναισθήματα είναι ανούσια, άσκοπα, άχρηστα και το μόνο που καταφέρνουν είναι να σας επιστρέφουν στο παρελθόν.

Αν θέλετε να τα αφήσετε όλα αυτά πίσω σας, μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία της Ελένης Αϋφαντή για τις ενοχές 
την Τετάρτη, 20 Απριλίου και ώρα 19.00 μέχρι 21.00 στο 
Aegean College, Πανεπιστημίου 17, Αθήνα, τηλ: 210 3211228 
Κόστος συμμετοχής: 15 ευρώ

thumbnail

Οι ενοχές καραδοκούν…

Αν παρατηρήσουμε μια μέρα μας από το πρωί θα διαπιστώσουμε ότι νιώθουμε ένα συνεχώς αυξανόμενο αίσθημα ενοχών.
Από απλά καθημερινά πράγματα όπως:
• αργήσαμε πάλι στη δουλειά 
• φάγαμε λίγο παραπάνω
• είπαμε κάτι που δεν έπρεπε 
• ένα μήνυμα που δεν προλάβαμε να απαντήσουμε
έως και πιο σοβαρά θέματα όπως:

• να κατηγορούμε συνεχώς τον εαυτό μας για ό,τι συμβαίνει, φταίμε-δεν φταίμε
• να είμαστε έτοιμοι να χρεωθούμε τα λάθη και τις κακές συμπεριφορές των άλλων
• να μην προλαβαίνουμε να κάνουμε ό,τι έχουμε αναλάβει 
• ή να αποφεύγουμε να κάνουμε πράγματα για να μην αποτύχουμε και χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε τις ενοχές που θα ακολουθήσουν.

Κι εδώ ξεκινάει ο εξής μηχανισμός: Επιτρέπουμε στις ενοχές να πάρουν τον έλεγχο, να κυριαρχήσουν στο μυαλό μας με άμεση συνέπεια την αύξηση του άγχους. Παράλληλα, μειώνεται η αυτοπεποίθηση μας για το αν μπορούμε πράγματι να τα καταφέρουμε.

Οι γυναίκες κρατάνε γερά τα ηνία στις ενοχές, λόγω των πολλαπλών «επιβεβλημένων» ρόλων του γυναικείου φύλου. Επίσης, έχουν την τάση να πιέζουν τον εαυτό τους, στην ηράκλεια προσπάθειά τους να είναι ιδανικές ερωμένες, μητέρες, κόρες, φίλες, γυναίκες καριέρας. Αν σε κάποιο ρόλο υστερούν, τότε, βιώνουν την αποτυχία και κατ’ επέκταση την ενοχή.

Συνηθισμένη φράση: “όσο σκληρά και αν προσπαθώ, όλο και κάποιον απογοητεύω”.

Πώς μπορούμε να απαλλαγούμε από τις ενοχές;

Και κυρίως πώς θα τις επαναφέρουμε στον φυσικό τους ρόλο, ο οποίος δεν είναι άλλος από την προστασία σε λάθη και δυσάρεστες καταστάσεις ή την κινητοποίησή μας για να διορθώσουμε ό,τι χρειαστεί;

agenda 2

Βιογραφικό:
Η Ελένη Αϋφαντή είναι σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης (LifeCoach), εκπαιδευμένη στη Συστημική Ψυχιατρική και τη Διαχείριση Αρνητικών Καταστάσεων στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος που παρέχεται στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι ειδικευμένη στο Νευρογλωσσικό Προγραμματισμό (NLP), ως εκπαιδεύτρια (NLP CoachingTrainer). 
Πτυχιούχος Διοίκησης Επιχειρήσεων από το Université de La Rochelle της Γαλλίας, η Ελένη εργάστηκε για 28 πολύ δημιουργικά χρόνια στον κόσμο της βιομηχανίας ως στέλεχος Παραγωγής, Αγορών, καθώς και στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού.
Έχοντας ολοκληρώσει αυτό τον κύκλο της επαγγελματικής της ζωής, αποφάσισε, το 2010, να αποδεχθεί τη φυσική της κλίση να υποστηρίζει και να καθοδηγεί ανθρώπους στην πραγματοποίηση των επιθυμιών που έχουν για τη ζωή τους. Έτσι, μελέτησε συστηματικά και αφοσιώθηκε με πάθος σε μια δουλειά για την οποία, στην πραγματικότητα, εκπαιδευόταν ήδη επί σειρά ετών, από μεγάλο προσωπικό ενδιαφέρον. Από το 2011 πραγματοποιεί βιωματικά σεμινάρια και ομαδικές ή ατομικές συνεδρίες συμβουλευτικής με μια ευρεία θεματολογία, όπως αυτογνωσία, σχέσεις, πραγματοποίηση στόχων, διαχείριση αρνητικών καταστάσεων, και άλλα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *