Νέα

Κυβερνοχονδρίαση: Η νόσος της ψηφιακής εποχής

Κατά φαντασίαν ασθενής, λέει ο Μολιέρος. Αγχώδης διαταραχή με τον τίτλο υποχονδρίαση, λέει η ψυχιατρική. Τι είναι, όμως, συγκεκριμένα η κυβερνοχονδρίαση; Πρόκειται για μια νέα νόσο που «γέννησε» η ψηφιακή εποχή, η οποία συζητιέται όλο και πιο πολύ και περιγράφει εκείνους τους ανθρώπους που έχουν φόβο και άγχος για την υγεία τους και ψάχνουν συνέχεια στο διαδίκτυο πληροφορίες για συμπτώματα και αρρώστιες που νομίζουν ότι έχουν.
Για παράδειγμα: Εμφανίζουν ταχυκαρδία; Τότε είναι σίγουροι ότι έχουν σοβαρό πρόβλημα υγείας στην καρδιά τους. Κάθονται μπροστά στον υπολογιστή ή παίρνουν το smartphone τους και ψάχνουν μέχρι να επιβεβαιώσουν τις υποψίες τους. Έχουν πόνο ή κάψιμο στο στομάχι; Τότε ψάχνουν να βρουν οποιαδήποτε ασθένεια σχετίζεται με το πεπτικό σύστημα και θεωρούν ότι 100% την έχουν.

doctor-thumb-large

Ένας φαύλος κύκλος

Μια απλή ενόχληση μπορεί να οδηγήσει σ’ εξαντλητικό ψάξιμο στο διαδίκτυο, σ’ έναν φαύλο κύκλο εξετάσεων, επισκέψεων σε πάρα πολλούς γιατρούς τους οποίους το άτομο δεν πιστεύει ποτέ παρά μόνο εάν του επιβεβαιώσουν ότι έχει κάτι. Το άτομο πιστεύει ότι όλες οι ασθενείς του κόσμου έχουν πέσει στο κεφάλι του.
Έχοντας, μάλιστα, διαβάσει όλες τις εξετάσεις που πρέπει να κάνει για συγκεκριμένες παθήσεις, ενοχλείται αφάνταστα όταν ο γιατρός δεν τον παραπέμπει να κάνει και την τελευταία εξέταση που αυτός φαντάζεται ότι θα δείξει το πρόβλημα.
Η εμφάνιση του ατόμου δείχνει ότι πάσχει από αγχώδη διαταραχή με ό,τι αυτό συνεπάγεται, όπως εφίδρωση, αίσθημα έλλειψης αέρα, μουδιάσματα και καψίματα στα άκρα και άλλα ψυχοσωματικά συμπτώματα. Πολλές φορές η έντονη ενασχόληση με θέματα υγείας σχετίζεται με απώλεια αγαπημένου προσώπου ή σωματική κακοποίηση κατά το παρελθόν. Το άτομο είναι σίγουρα αγχώδες και έχει αυτό που λέμε καταστροφολογική σκέψη. Δεν μπορεί να διαχειριστεί, δηλαδή, τις συγκρούσεις του, τις πληροφορίες που λαμβάνει, αφού όλα οδηγούν, σύμφωνα πάντα με το ίδιο, σε κάποιο νόσημα.

cypriahealth

Πηγή: cypriahealth

Τι πρέπει να κάνουν οι ασθενείς με κυβερνοχονδρίασης;
Πολλές φορές η ασθένεια αυτή προκαλεί δυσλειτουργίες στην καθημερινότητα του ατόμου. Προβλήματα στην δουλειά και τις διαπροσωπικές σχέσεις, καθώς και πάρα πολλά ιατρικά έξοδα. Συνήθως, ο ασθενής αυτός επισκέπτεται όλες τις άλλες ιατρικές ειδικότητες εκτός από τον ψυχίατρο. Γιατρός και ασθενής θα πρέπει να εγκαταστήσουν αυτό που λέμε «θετική θεραπευτική συμμαχία», ώστε να αναζητήσουν από πού πηγάζει η έντονη ενασχόληση με θέματα υγείας και να μπορέσουν να αντικαταστήσουν την καταστροφολογική, αρνητική σκέψη με θετικά συναισθήματα.

1

Ο Στάθης Μπαρτζώκας είναι ψυχίατρος. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών, εκπαιδεύτηκε στην Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία (Νοσοκομείο Αιγινήτειο) και στη Νευρολογία (Πολυκλινική Αθηνών), ενώ πήρε την ειδικότητα της ψυχιατρικής στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός. Έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 100 συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Σήμερα διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στο Κολωνάκι αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά πληθώρα περιστατικών με κυριότερα αυτά που σχετίζονται με την κατάθλιψη
Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα πράγματα για τον ίδιο, μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *