Νέα

Τα Σύνολα Ιέραξ στην Γερμανική Ευαγγελική Εκκλησία

Μια άκρως ατμοσφαιρική συναυλία με αύρα… μυστικιστική θα είναι η επόμενη των Ιέραξ, η οποία έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο 28 Ιανουαρίου. Συγκεκριμένα, το Τρίο Εγχόρδων των γνωστών μουσικών συνόλων και ο ιδρυτής τους, συνθέτης, μουσικός Σωτήρης-Νικόλας Κάσσος συμπράττουν με τον σολίστ κλασικών κρουστών Πάνο Βασιλονικολό σ’ ένα ιδιαίτερο κονσέρτο.

Μέσα από τις μελωδίες τους θα μας μεταφέρουν σ’ έναν χώρο μυστικό και έντεχνα καλυμμένο. Εκεί όπου μπαίνει ο σπόρος και βλασταίνει, εκεί όπου φωλιάζουν άνθρωποι και ζώα για να προστατευτούν. Εκεί όπου «γεννήθηκαν» και άνθισαν οι πρώτες τέχνες και τα όνειρα, οι πόθοι, οι προσδοκίες και οι ελπίδες, ο κόσμος ολόκληρος… «Εντός της Κρύπτης».

Και δεν θα μπορούσε να φιλοξενηθεί σε πιο ιδανικό μέρος αυτό το κονσέρτο από την Γερμανική Ευαγγελική Εκκλησία. Από το- καλά κρυμμένο- στην πιο προνομιούχα γωνία της Αθήνας κτίριο, με την μοναδική ακουστική. Πράγματι, ο ναός, κτισμένος σε ρυθμό Bauhaus, έχει ύψος άνω των δέκα μέτρων, αφήνοντας τους ήχους ανεμπόδιστους να φτάσουν στον επισκέπτη, προσφέροντας μια μοναδική μουσική εμπειρία.

poster 28-01

Τι θα ακούσουμε

Το προσεκτικά επιλεγμένο ρεπερτόριο περιλαμβάνει συνθέσεις του Σωτήρη-Νικόλα Κάσσου, οι οποίες κινούνται στα όρια της μυσταγωγίας, όπως το «Υ» και η Σουίτα των Ιεροσολύμων. Φυσικά δεν θα λείπουν και οι μελωδίες άλλων συνθετών-θρύλων, όπως και οι αυτοσχεδιασμοί. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν δύο έργα παλαιάς ανατολίτικης μουσικής, σε μεταγραφή του Χάρη Τρασάνη και διασκευή του Σωτήρη-Νικόλα Κάσσου, για την εκτέλεση των οποίων στη σκηνή θα ανέβει το φωνητικό σύνολο Ηδύφωνο.

Ταυτότητα κονσέρτου

Τίτλος: Εντός της Κρύπτης
Κρουστά: Πάνος Βασιλονικολός
Σύνθεση, άρπα, πνευστά: Σωτήρης-Νικόλας Κάσσος
Τρίο Εγχόρδων των Συνόλων Ιέραξ
1ο Βιολί: Ίωνας Κουρμπανάς
2ο Βιολί: Κώστας Κακάβας
Τσέλο: Κλεοπάτρα Δαρδάλη
Φιλική συμμετοχή: φωνητικό σύνολο Ηδύφωνο

Πού: Γερμανική Ευαγγελική Εκκλησία, Σίνα 66
Πότε: Σάββατο, 28/1 στις 20.30
Είσοδος: € 10, € 6 (φοιτητικό)
Προπώληση: viva.gr, Public, Seven Spots, Reload, Media Markt, Ευριπίδης βιβλιοπωλεία και τηλεφωνικά στο 11876.
Χορηγός Ένδυσης: Παγώνη
Χορηγός Κοσμημάτων: AELIA by Fotini Kostouli

kassos

Σωτήρης-Νικόλας Κάσσος, Συνθέτης

Σωτήρης-Νικόλας Κάσσος / Μουσικός, Συνθέτης 
Τελειόφοιτος της σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών (ΕΜΠ). Μουσικά έργα του και ποίηση έχουν αναμεταδοθεί από το ραδιόφωνο της ΕΡΤ.
Η μουσική του έχει τις βάσεις της στην κλασική, το μπαρόκ καθώς και την μινιμαλιστική μουσική. Ο ίδιος εξερευνά τις δυνατότητες μείξης πρώιμης δυτικής και βυζαντινής μουσικής με τα πιο μοντέρνα ιδιώματα. Έχει δημιουργήσει δύο νέες τεχνικές σύνθεσης, τις «Ψύξις» και «Ροή» για την τονική και ατονική μουσική αντίστοιχα. Ακόμη στα πεδία έρευνάς του βρίσκεται η εσωτερική μουσική -σύνθεση και πράξη- , όπως αυτή έχει εκφραστεί από την ελληνική παράδοση καθώς και από την λόγια οθωμανική και παλαιά ευρωπαϊκή μουσική.
Υπήρξε συνεργάτης του Μουσείου Μακρονήσου καθώς και του Αρχαιολογικού Μουσείου Καρδίτσας. Είναι μέλος του Ομίλου Φίλων της UNESCO και της Delian Society – Κοινότητα με σκοπό την προώθηση της τονικής μουσικής-.Τιμήθηκε με το Χρυσό Μετάλλιο του Μεγάλου Αλεξάνδρου» το 2012.
Περισσότερες πληροφορίες για τον ίδιο μπορείτε να δείτε εδώ ή εδώ

DSC 5622

Πάνος Βασιλονικολός

Πάνος Βασιλονικολός
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Τελείωσε το Κρατικό Δίπλωμα στα Κρουστά με Άριστα παμψηφεί και σπούδασε στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο στην Κέρκυρα στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών με ειδίκευση στα κλασσικά κρουστά ορχήστρας. Βασικό μέλος του συνόλου κρουστών του Ιονίου Πανεπιστημίου. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών με θέμα «Μουσική, κουλτούρα και Επικοινωνία – Ανθρωπολογικές προσεγγίσεις της μουσικής». Έχει συμμετοχές στην Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Λαμιέων και Λάρισας στη Λυρική Μουσική Σκηνή & την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών.

Επιπρόσθετα, είναι το βασικό μέλος των κρουστών στο διεθνούς φήμης γαλλικό σχήμα, Μπαρόκ μουσικής, Almazis υπό την διεύθυνση του Ι. Παππά. Με όλες τις παραπάνω ορχήστρες και μουσικά σύνολα έχει πραγματοποιήσει συναυλίες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Ιόνιο Ακαδημία, το Διεθνές Φεστιβάλ Βόλου, την Πάτρα κ.ά. Τα τελευταία 6 χρόνια είναι ο κορυφαίος στα τύμπανα της Αθηναϊκής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων (ΑΣΟΝ), Έχει στο ενεργητικό του σειρά συνθέσεων για θεατρική και κινηματογραφική μουσική, ενώ επίσης συνέθεσε την πρωτότυπη μουσική στο έργο που σκηνοθέτησε και πρωταγωνίστησε ο καταξιωμένος Σ. Μάινας, ο «Κος Επισκοπάκης».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *