Νέα

Το Φως του Μαύρου: Σημειωματάριο και έκθεση από τις εκδόσεις Πορφύρα στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Το σημειωματάριο των εκδόσεων Πορφύρα έχει μια μαβιά μελαγχολία που «σπάει» κάπου-κάπου από μερικές φωτεινές πινελιές. Ο τίτλος του είναι «Το Φως του Μαύρου» και στις σελίδες του θα βρει κανείς αποφθέγματα 40 και πλέον μεγάλων Ελλήνων ποιητών και στοχαστών από διαφορετικές γενιές.

Cover Notebook B6 -25

Ξεφυλλίζοντας το, μήνα τον μήνα, θα διαβάσετε μεταξύ άλλων στίχους των Κωνσταντίνου Καβάφη, Ζωής Καρέλλη, Γιώργου Σεφέρη, Κικής Δημουλά, Κώστα Καρυωτάκη.
Ενδεικτικοί οι στίχοι του Νίκου Καρούζου: «Αν είδατε τη μοναξιά πίσω απ’ το τζάμι/ να σας απειλεί/ μ’ ένα μαχαίρι σιωπή/ που αργά θα σχίσει το δικό σας στήθος/ όπως φάντασμα την πόρτα περνά/ με γελαστά τα εξογκωμένα μήλα/ και να στέκει-/ θα με αγαπήσετε…». Αλλά και του Κώστα Μόντη: «Ο κίνδυνος δεν είν’ η μοναξιά, ο κίνδυνος είναι να μη συνηθίσεις στη μοναξιά».

Στις σελίδες του οι λέξεις συνυπάρχουν με τα εικαστικά, καθώς 12 σημαντικοί Έλληνες δημιουργοί κάνουν τις δικές τους «σημειώσεις», ειδικά για τη συγκεκριμένη έκδοση. Συμμετέχουν οι: Μαρία Γιαννακάκη, Μάρκος Καμπάνης, Γιώργος Κόρδης, Αλέκος Κυραρίνης, Τάσος Μαντζαβίνος, Εμμανουήλ Μπιτσάκης, Χρόνης Μπότσογλου, Χρήστος Μποκόρος, Άγγελος Παπαδημητρίου, Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος, Εδουάρδος Σακαγιάν, Άννα Μαρία Τσακάλη.

Giannakaki

Έργο της Μαρίας Γιαννακάκης

Papadimitriou

Έργο του Άγγελου Παπαδημητρίου

Tsakali

Έργο της Άννα Μαρίας Τσακάλη

Sakayian

Έργο του Εδουάρδου Σακαγιάν

Ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί, είτε επιστρατεύοντας τον λόγο, είτε την εικόνα καταθέτουν τη δική τους εκδοχή σχετικά με τη μοναξιά. Κάποιοι τη διασκεδάζουν, άλλοι την βρίσκουν λυτρωτική και άλλοι μιλούν γι’ ανθρώπινο δράμα.

Επίσημη παρουσίαση και έκθεση
Το σημειωματάριο «Το Φως του Μαύρου» θα κυκλοφορήσει μέσα στο Νοέμβριο, ενώ η παρουσίασή του θα γίνει την Τρίτη 28 Νοεμβρίου στο Φουαγιέ του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206, Ταύρος), στις 19:00. 
Την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθούν και τα εγκαίνια της ομώνυμης έκθεσης, με έργα των 12 συμμετεχόντων εικαστικών. Την επιμέλεια έχει αναλάβει ο ιστορικός τέχνης Γιώργος Μυλωνάς. 
Κατά τη διάρκεια της έκθεσης (28/11 με 4/12) θα πραγματοποιηθούν δύο πολύ ενδιαφέρουσες παράλληλες εκδηλώσεις.

Συγκεκριμένα:
Το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου στις 12:00 ο εικαστικός Άγγελος Παπαδημητρίου συναντάει ενήλικες και συζητάει μαζί τους για το χαρτί και τις χρήσεις του. 
Μιά μέρα αργότερα, την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου στις 12:00 ο Αλέκος Κυραρίνης δίνει ραντεβού με τα παιδιά για μια διαδραστική εμπειρία με τίτλο «Ο άγγελός μου».

Για συμμετοχή στις δύο παραπάνω εκδηλώσεις είναι απαραίτητη η κράτηση θέσης στο τηλέφωνο 213 0291224. Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για τις εκδόσεις Πορφύρα, κάνοντας κλικ εδώ.

Kordis

Έργο του εικαστικού Γιώργου Κόρδη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *