Νέα

Εκστρατεία Ευαισθητοποίησης για τις Διατροφικές Διαταραχές |11 Μαΐου, Θεσσαλονίκη

Δύο μήνες από την μεγάλη ενημερωτική ημερίδα που πραγματοποίησε το Ελληνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών στην Αθήνα, η Πρόεδρος του Κέντρου Δρ. Μαρία Τσιάκα και η ομάδα της ταξιδεύουν στη Θεσσαλονίκη. Στόχος τους, να ενημερώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο σχετικά με τις διατροφικές διαταραχές. Μια ασθένεια που ταλανίζει το 7-8% του ελληνικού πληθυσμού.

Στην ημερίδα με τίτλο «Αλήθεια…ξέρεις;», οι ειδικοί θα επιχειρήσουν να ρίξουν φως στο σκοτεινό μονοπάτι των διατροφικών διαταραχών, επιστρατεύοντας ό,τι νεότερο έχει να επιδείξει η επιστημονική κοινότητα στην αντιμετώπιση της νόσου.

SAVE THE DATE

Σάββατο 11 Μαΐου, Αμφιθέατρο Μητροπολιτικού Κολλεγίου, Τσιμισκή 14, Θεσσαλονίκη, 11:00-17:00. Είσοδος ελεύθερη

Μήνυμα της Δρ. Μαρίας Τσιάκα

Την τελευταία δεκαετία πολλά έχουν αλλάξει στη θεραπεία και αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών. Η διεθνής επιστημονική κοινότητα προσπαθεί με την ήδη υπάρχουσα αλλά και ανερχομένη ερευνητική πληροφορία να δημιουργήσει πιο αποτελεσματικά εργαλεία για την αναχαίτιση μιας ασθένειας που παροπλίζει και ακινητοποιεί εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως. Ένα καινούριο επιστημονικό παράδειγμα αναδύεται, δημιουργώντας ελπίδα για πλήρη ανάρρωση των ασθενών.

Αλήθεια… ξέρεις;

▪ Πώς εμπλέκεται ο εγκέφαλος στην εμφάνιση και αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών;
▪ Πώς περάσαμε στη νέα εποχή θεραπείας των διατροφικών διαταραχών, όπου η οικογένεια και το κοινωνικό περιβάλλον αποτελεί τον βασικό πυλώνα ανάρρωσης;
▪ Πώς το νέο επιστημονικό παράδειγμα αναχαιτίζει τον στιγματισμό των ασθενών και των οικογενειών τους;
▪ Πώς λειτουργεί η θεραπεία, τι ακριβώς γίνεται ανά φάση και ποια είναι τα κριτήρια της πλήρης ανάρρωσης;

Έφτασε η στιγμή να βοηθήσουμε αποτελεσματικά. Η νέα γνώση μάς οδηγεί με σταθερά βήματα στην ουσιαστική αντιμετώπιση. Το Ελληνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών έχει υιοθετήσει καινοτόμα πρωτοκόλλα θεραπείας που έχουν λειτουργήσει, ακόμη και σε χρόνιους ασθενείς. Σ’ αυτή την ημερίδα, η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο της παγκόσμιας εβδομάδας διατροφικών διαταραχών σάς προσκαλούμε να μάθετε την αλήθεια και να βιώσετε έστω και φευγαλέα πώς είναι να περπατάς μόνη με κλειστά τα μάτια ανάμεσα στις συμπληγάδες και τις σειρήνες της διατροφικής διαταραχής, δίνοντας λόγο και βήμα στους ίδιους τους ασθενείς και τις οικογένειες τους.

Δρ. Μαρία Τσιάκα, Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών

Την ημερίδα θα συντονίζει η Κατερίνα Γιαννίκη, δημοσιογράφος στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.

Ευχαριστούμε θερμά το Μητροπολιτικό Κολέγιο για την ευγενική παραχώρηση της αίθουσας.

Αναλυτικά το πρόγραμμα

11.10 -11.20: Χαιρετισμός της Στελίνας Βασιλειάδη, Υπεύθυνη Πρακτικής Άσκησης Τομέα Διαιτολογίας Μητροπολιτικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης

11.20-12.20: «Γιατί ο ρόλος της οικογένειας είναι σημαντικός στην ανάρρωση των διατροφικών διαταραχών και τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς ώστε να βοηθήσουν το παιδί τους να βγει από την διατροφική διαταραχή». Δρ. Μαρία Τσιάκα, Διευθύντρια Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών.

12.10 -12.45: «Το πριν και το μετά: Μια διαδρομή με φως στο τούνελ». Μαρτυρία ασθενούς και γονιού.

12.45-13.00: Διάλειμμα

13.00-13.40: «Γνωρίζετε τι έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια στην θεραπεία των Διατροφικών Διαταραχών;» Κώστας Μπλέτσος ΜSc, Ψυχολόγος, συνεργάτης του Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών.

13.45-14.30: «Γιατί οι τρεις πρώτοι μήνες θεραπείας είναι καθοριστικοί για την ανάρρωση και πώς με τις νέες τεχνικές αναχαιτίζουμε τα συμπτώματα της νόσου». Αγγελική Ζορμπαλά ΜSc, Ψυχολόγος, συνεργάτης του Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών.

14.30-15.00: «Γνωρίζετε πώς η τροφή από εχθρός μετατρέπεται σε δοσολογημένο φάρμακο για την αποκατάσταση του εγκεφάλου;» Αλεξία Κατσαρού PhD, Διαιτολόγος, συνεργάτης του Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών.

15.00-15.15: Διάλειμμα

15.15 -15.45: «Πότε πιστεύετε ότι ολοκληρώνεται η θεραπεία και ποια είναι τα κριτήρια;» Δρ. Μαρία Τσιάκα Διευθύντρια Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών.

15.45-16.10: «Πώς έφτασα στο τέλος της διαδρομής». Μαρτυρία ασθενούς και κολλητής

16.10-16.45: Ερωτήσεις -Συμπεράσματα-Κλείσιμο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *