Νέα

Παγκόσμια Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για τις Διατροφικές Διαταραχές

Τα τελευταία χρόνια έχει καθιερωθεί από τον Εθνικό Οργανισμό Διατροφικών Διαταραχών (NEDA) των ΗΠΑ, η παγκόσμια εβδομάδα ευαισθητοποίησης γύρω από τις διατροφικές διαταραχές (NEDAwareness). Γιορτάζεται ετησίως σε ΗΠΑ, Καναδά, Ευρώπη, καθώς και στην Αυστραλία. Δυστυχώς, η χώρα μας δεν έχει λάβει ποτέ μέρος σ’ αυτή την παγκόσμια καμπάνια κινητοποίησης, παρότι με βάση τα τωρινά δεδομένα, περίπου το 7-8% του ελληνικού πληθυσμού νοσεί από διατροφικές διαταραχές όλων των τύπων, ενώ πάνω από ένα εκατομμύριο συμπολίτες εμφανίζει έντονη ενασχόληση με την τροφή και το βάρος του.

Η Μαρία Τσιάκα, διευθύντρια του Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών, καθώς και η ομάδα της δεν θα μπορούσαν να μείνουν αμέτοχοι. Πήραν, λοιπόν, την πρωτοβουλία ν’ αναπληρώσουν το κενό, οργανώνοντας και συμμετέχοντας στην παγκόσμια καμπάνια κινητοποίησης.

Σ’ αυτή τους την προσπάθεια έχουν την ένθερμη υποστήριξη του Εθνικού Οργανισμού Διατροφικών Διαταραχών των ΗΠΑ (National Eating Disorders Association), ο οποίος έδωσε την έγκρισή του ώστε να χρησιμοποιηθεί το πολύτιμο οπτικοακουστικό και ενημερωτικό υλικό του.

afissa final

Save the date

Η δράση μας για φέτος με κεντρική θεματική: “Μήπως ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για τις διαγροφικές διαταραχές” περιλαμβάνει πέντε απογευματινές ομιλίες διάφορων ειδικοτήτων: γιατρών, ψυχολόγων και διαιτολόγων. Θα πραγματοποιηθούν στο κέντρο της Αθήνας, στο Aegean College (Πανεπιστημίου 17) από τις 6 έως και τις 10 Μαρτίου και ώρες 19.00-21.30, ενώ η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

Το πρόγραμμα αναλυτικά

Δευτέρα 6 Μαρτίου: Μαρία Τσιάκα, Διευθύντρια και Ιδρύτρια του Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών, «Οι μύθοι και οι αλήθειες γύρω από τη νόσο». Γιατί ήρθε η ώρα να εξαλείψουμε και να μειώσουμε το κοινωνικό στίγμα. Συντονίζει η δημοσιογράφος-συγγραφέας Εύα Ντελιδάκη.

Τρίτη 7 Μαρτίου: Ηρακλής Αβραμόπουλος, Παθολόγος Ιατρείο Υπέρτασης Νοσοκομείου Υγεία, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρίας Καρδιαγγειακής Υγείας,«Ο ρόλος του παθολόγου στην διάγνωση και αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών». Γιατί ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για την άμεση εμπλοκή των ιατρών στην αντιμετώπιση της νόσου. Συντονίζει η δημοσιογράφος Νεκταρία Καρακώστα.

Τετάρτη 8 Μαρτίου: Δρ. Αλεξία Κατσαρού, Διαιτολόγος, «Οι στρατηγικές πρόληψης και αντιμετώπισης της παιδικής παχυσαρκίας και των διατροφικών διαταραχών». Γιατί ήρθε η ώρα να αναρωτηθούμε αν τα μέχρι τώρα προγράμματα παχυσαρκίας χρήζουν επαναξιολόγησης, ως προς την αποτροπή της ανάπτυξης των διατροφικών διαταραχών μέσα στην εφηβεία. Συντονίζει η δημοσιογράφος Τάνια Μαρκουτσά.

Πέμπτη 9 Μαρτίου: Κώστας Μπλέτσος, Ψυχολόγος Παιδοψυχιατρικής Μονάδας Σισμανογλείου Νοσοκομείου, «Εφηβεία και διατροφικές διαταραχές, ο ρόλος των social media στην ανάπτυξη και διατήρηση της νόσου». Γιατί ήρθε η ώρα να μάθουμε σε ποιο βαθμό οι έφηβοι επηρεάζονται από τα social media, ώστε οι γονείς να μπορέσουν να τους προστατεύσουν. Συντονίζει η δημοσιογράφος Φλώρα Κασσαβέτη.

Παρασκευή 10 Μαρτίου: Νίκος Αγγελόπουλος, Καρδιολόγος, Επιστημονικός Υπεύθυνος Εργαστηρίου Υπερήχων Καρδιάς Γενικής Κλινικής ΙΑΣΩ General, «Ποιές είναι οι πιο σοβαρές οργανικές επιπλοκές των διατροφικών διαταραχών». Ήρθε η ώρα να κατανοήσουμε γιατί οι διατροφικές διαταραχές έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό θνησιμότητας από όλες τις ψυχικές νόσους, ξεπερνώντας κατά πολύ τις εξαρτήσεις. Συντονίζει η δημοσιογράφος Αργυρώ Μποζώνη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *