Νέα

Η διαλεκτική του ανθρώπινου και του θείου έρωτα

Κεραυνοβόλος, πλατωνικός, ανεκπλήρωτος, παντοτινός, εφήμερος, ιερός, πηγή οδύνης αλλά και ηδονής… O έρωτας με τα χίλια του πρόσωπα είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής της τρίτης στρογγυλής τράπεζας, η οποία θα φιλοξενηθεί στις 4 Μαρτίου στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη, στο πλαίσιο του κύκλου ομιλιών «Μιλώντας για τον Έρωτα και το Θάνατο στη ζωή και στην τέχνη», που διοργανώνει το Κέντρο Τέχνης και Ψυχοθεραπείας (Κ.Τ.Ψ.).

Για τις ανάγκες της συγκεκριμένης εκδήλωσης με τον τίτλο «Η διαλεκτική του ανθρώπινου και του θείου έρωτα» στο πάνελ θα βρεθούν οι Δημήτρης Μαυρόπουλος, Θεολόγος, Συγγραφέας και Ούρεσης Τοντόροβιτς, Καλλιτέχνης, Εικονογράφος, Βυζαντινολόγος. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Δημήτρης Κυριαζής, MD, PhD, Ψυχίατρος, Παιδοψυχίατρος, Ψυχαναλυτής, ΕΕΨΨ/ IFPS, ενώ την επιμέλεια έχει αναλάβει η Νιζέττα Αναγνωστοπούλου, Ψυχολόγος M.A., ArT psy, ECPh.

4

Έργο του Ούρεσης Τοντόροβιτς

Έρως, ο ιερός και ο ανθρώπινος

Οι δύο εισηγητές, λοιπόν, θα μιλήσουν γι’ αυτή την μοναδική εμπειρία που μας παρασύρει και μας καθηλώνει, μας αποπροσανατολίζει, αλλά και μας επαναπροσδιορίζει, μας μεταμορφώνει και μας συγκινεί. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη σχέση μεταξύ του θείου και του ανθρώπινου έρωτα. Όπως εξηγεί ο Δημήτρης Μαυρόπουλος«Η διαλεκτική σχέση θείου και ανθρώπινου έρωτα είναι ότι ο δεύτερος τρέφεται από τον πρώτο και ανάγεται σ’ αυτόν, κατά την έννοια ότι ο πρώτος γίνεται διδάσκαλος του δεύτερου, όντας συγχρόνως και πρότυπο».
Ο Ούρεσης Τοντόροβιτς, πάλι, θα εστιάσει στον- ιδωμένο μέσα από την καλλιτεχνική σκοπιά- θείο έρωτα. Πώς; Όπως αναφέρει ο ίδιος: «Με βάση τα επιλεγμένα δείγματα έργων τέχνης από διάφορες εποχές, το κεντρικό ερώτημα με το οποίο θα ασχοληθούμε είναι το πώς εκδηλώνεται ο θείος έρωτας μέσα από μια ανθρώπινη και καλλιτεχνική εμπειρία».
Όπως κάθε φορά, θα ακολουθήσει διάλογος με το κοινό. Άλλωστε, αυτό είναι και ο στόχος συνολικά του κύκλου ομιλιών «Μιλώντας για τον Έρωτα και το Θάνατο στη ζωή και στην τέχνη».

Ταυτότητα εκδήλωσης
Η διαλεκτική του ανθρώπινου και του θείου έρωτα
Τρίτη ομιλία του κύκλου «Μιλώντας για τον Έρωτα και τον Θάνατο στη ζωή και στην τέχνη» που διοργανώνει το Κέντρο Τέχνης και Ψυχοθεραπείας

Συντελεστές: 
Εισηγητές: Δημήτρης Μαυρόπουλος, Θεολόγος, Συγγραφέας και Ούρεσης Τοντόροβιτς, Καλλιτέχνης, Εικονογράφος, Βυζαντινολόγος
Συντονιστής: Δημήτρης Κυριαζής, MD, PhD, Ψυχίατρος, Παιδοψυχίατρος, Ψυχαναλυτής, ΕΕΨΨ/IFPS
Επιμέλεια: Νιζέττα Αναγνωστοπούλου, Ψυχολόγος, M.A., ArT psy, ECPh
Συνδιοργάνωση: Εκδόσεις Πορφύρα

Πού: Ίδρυμα Β & Μ Θεοχαράκη, Β. Σοφίας 9 & Μέρλιν 1, Αθήνα, τηλ. : 2103611206
Πότε: Σάββατο 4 Μαρτίου

Διάρκεια: 2 ώρες και 30’ (18.00-20.30)
Κόστος συμμετοχής: 10 € για προαγορά, 12 € ταμείο (ή 47 € για το σύνολο των ομιλιών)
Περισσότερες πληροφορίες στην επίσημη σελίδα του Κέντρου Τέχνης και Ψυχοθεραπείας www.art-therapy.gr και στα τηλέφωνα 210 6710346, 210 6747810

3.

Έργο του Ούρεσης Τοντόροβιτς

Βιογραφικά εισηγητών

Δημήτρης Μαυρόπουλος
Γεννήθηκε στην Αθήνα από Μικρασιάτες γονείς. Τελείωσε τη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και δίδαξε ως καθηγητής θρησκευτικών στη Μέση Εκπαίδευση επί μια εικοσαετία. Υπήρξε μέλος της ομάδας που εξέδωσε το περιοδικό «Σύνορο» και βασικός συνεργάτης της τηλεοπτικής εκπομπής της ΕΡΤ «Σήμερα είναι Κυριακή». Το 1978 ξεκίνησε την κριτική έκδοση των «Απάντων» του Παπαδιαμάντη, σε συνεργασία με τον Ν.Δ. Τριανταφυλλόπουλο, ιδρύοντας τον εκδοτικό οίκο «Δόμος». Το 1986 ίδρυσε το «Θεολογικό εργαστήριο», στο οποίο παραδίδει μαθήματα έως και σήμερα. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε πολλά περιοδικά και συλλογικούς τόμους, ενώ ο ίδιος έχει γράψει πλήθος βιβλίων.

Ούρεσης Τοντόροβιτς
Θεωρητικός της Βυζαντινής και Μοντέρνας Τέχνης, αγιογράφος και καλλιτέχνης. Στο ερευνητικό του πεδίο συμπεριλαμβάνονται η θεολογία και η φιλοσοφία. Γεννήθηκε στη Σερβία, μεγάλωσε στο Βελιγράδι, ξεκινώντας εκεί τις σπουδές του στη γλυπτική. Μετανάστευσε στην Αυστραλία όπου και τις ολοκλήρωσε τις σπουδές. Η διδακτορική του έρευνα τον έφερε στην Ελλάδα. Ακολούθησε δεύτερο διδακτορικό στη Θεολογική Σχολή του ΕΚΠΑ. Εκτός από την επιστημονική έρευνα, η επαγγελματική του εμπειρία εστιάζεται στους τομείς της αγιογραφίας, της ζωγραφικής, της γλυπτικής, της συντήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς, της μετάφρασης και της διδασκαλίας. www.ouresis.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *